Brejlovec, Karkulka a spousta dalších! Pro milovníky vlaků a cestování se koná železniční den v Kralupech
V Kralupech uvidíte dnes již historické vlaky. Foto: České dráhy
Výlety

Kralupy nad Vltavou - V sobotu 27. dubna se můžou fanoušci železnice těšit na Středočeský železniční den v Kralupech nad Vltavou. Od 9 do 18 hodin bude na kralupském nádraží připravený atraktivní program, jehož součástí budou jízdy historických i nejmodernějších vozidel Českých drah.

Do centra dění se cestující z Prahy svezou zvláštním vlakem Sv. Jiří, který bude dál pokračovat na Řípskou pouť, na pravidelných vlacích z Prahy se pak objeví souprava s historickými lokomotivami „Bobina“ a „Kyklop“ nebo jednotka InterPanter. Netradiční jízdy budou připravené i na dalších tratích v okolí Kralup nad Vltavou. Vyjedou také historické autobusy.

Na Středočeský železniční den se můžou cestující svézt stylově historickým vlakem Sv. Jiří. Ten bude odjíždět v 8:56 z Prahy-Smíchova (odj. z Prahy hl.n. v 9:11) a pojede přes Kralupy nad Vltavou (příj. v 9:51), Ctiněves, Zlonice a Slaný znovu do Kralup nad Vltavou (příj. ve 13:37). Soupravu měla podle původních plánů vézt parní lokomotiva, ale kvůli zákazu provozu těchto strojů v souvislosti s aktuálním rizikem vzniku požárů bude nahrazena historickou dieselovou lokomotivou „Brejlovec“ v historickém nátěru. Cestující můžou tímto vlakem vyrazit nejen na Středočeský železniční den, ale také na tradiční Řípskou pouť v Krabčicích pod Řípem (zastávka Ctiněves) nebo do železničního muzea ve Zlonicích, ve kterém budou tentokrát tradiční exponáty doplněné výstavou hasičské techniky. S jízdenkou ČD navíc získají návštěvníci slevu na vstupném do muzea. Zpět do Prahy pojede vlak opět okruhem přes Zlonice, odjezd z Kralup směrem do Zlonic bude ve 14:30, do Prahy pak v 17:33.

Na Řípskou pouť můžou cestující vyrazit také motorovou soupravou RegioShark, která pojede z Kralup v 10:14 a 14:20.

Kdo nezvolí k cestě do Kralup vlak "Sv. Jiří", může si naplánovat jízdu jinými netradičními vozidly. Na vybraných osobních vlacích mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou bude nasazena jednotka InterPanter nebo souprava s historickými lokomotivami „Bobina“ a „Kyklop“, osobní vlaky do Velvar pak zajistí historický motorový vůz „Kredenc“. Ve Velvarech bude za zvýhodněné vstupné přístupné muzeum technických hraček.

Znáte hvězdicovité jízdy?

Příznivci historických vlaků se můžou těšit také na hvězdicovité jízdy, které během dne zamíří z Kralup do Neratovic, Velvar, Lužce nad Vltavou a Kladna. V čele těchto vlaků pojede motorová lokomotiva „Karkulka“. Krátký výlet bude možné podniknout také historickým motorovým vozem „Hurvínek“, který bude pendlovat mezi Kralupami a Nelahozevsí. V Nelahozevsi budou mít zájemci možnost prohlédnout si za zvýhodněné vstupné zdejší zámek.

Vedle samotných jízd bude v Kralupech nad Vltavou připravený i bohatý doprovodný program. Ve stanici si návštěvníci prohlédnou výstavu kolejových vozidel. Od nádraží budou odjíždět historické autobusy. Ty pojedou po třech linkách a svezou cestující jak po Kralupech nad Vltavou (Karosa ŠD 11), tak do jejich okolí – do Nelahozevsi a Veltrus (Ikarus 280.10) a do Noutonic (Škoda 706 RTO linkový). V Noutonicích bude možné přestoupit na výletní vlak Cyklohráček. V Kralupech bude přístupná knihovna Českých drah, kde bude zajištěna komentovaná prohlídka. Zájemci si také prohlédnou stanici Hasičského záchranného sboru SŽDC, kam bude zajíždět ze stanice motorový vůz ř. 810. Nejmenší návštěvníci se můžou těšit na Vláček Hráček, modelové kolejiště a maskota slona Elfíka, se kterým se mohou vyfotit a odnést si fotografii na památku. Před nádražní budovou budou také atrakce pro děti. Chybět nebude ani občerstvení a stánky s dopravní tematikou.

V InterPanteru a soupravě s lokomotivami „Bobina“ a „Kyklop“ mezi Prahou a Kralupami nad Vltavou, dále v motorovém voze „Kredenc“ z Kralup do Velvar a v RegioSharku z Kralup pod Říp platí běžný tarif ČD a PID. Ve vlaku Sv. Jiří, historických vlacích po okolí Kralup nad Vltavou a v motorovém vozu „Hurvínek“ z Kralup do Nelahozevsi platí zvláštní tarif ČD.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru