OBRAZEM: To je nádhera Prachovských skal! Skvělý cíl pro turisty, milovníky přírody a horolezce
Prachovské skály jsou vděčným cílem turistů. Foto: Olga Markuzziová
Výlety

Český ráj - Přinášíme vám tip na výlet na nejkrásnější místo Českého ráje, do Prachovských skal. Pískovcové město, nacházející se asi pět kilometrů od neméně krásného města Jičína, v Královéhradeckém kraji. Masiv, jenž vznikl v období druhohor jako usazeniny mělkého křídového moře.

Pokud vám vyjde krásné počasí, stejně jako nám v době návštěvy těchto úchvatných skalních útesů, užijete si úžasnou procházku či náročnější turistickou túru. Náročnými, i méně náročnými trasami, či cestou pro kočárky, vedoucími úpatími i vrcholky skal a nabízejícími dechberoucí výhledy na ostatní skaliska či okolní přírodu Chráněné krajinné oblasti Českého ráje. Za zbudování vyhlídek můžeme poděkovat místní turistické organizaci. Bez nich bychom se těžko odvážili na samé okraje vrcholů skalních masivů a mohli se v bezpečí kochat výhledy do okolní přírody z ptačí perspektivy nebo pozorováním horolezců. Na četných místech jsou také nainstalovány tabule s různými informacemi o skalním městě a jeho historii.

Foto

Prachovské skály nejsou jen turisticky oblíbené místo, ale zejména ráj pro horolezce. Vždyť zde vznikl nejstarší český turistický spolek, působící na území dnešní republiky – Lezecký kroužek Prachov. Každá skalní věž má své jméno, které dostala od horolezců, jenž na její vrchol vylezli jako první. Ti zde také zachovali malou krabičku s knížkou a tužkou, a takzvaný „slaňovací kruh“ pro bezpečný sestup po laně. Na každou skalní věž vede několik cest různých stupňů obtížnosti.

K Prachovským skalám se můžete dostat pěšky po turistických cestách, od obce Holín, po červené či žluté značce, nebo po delší modré značce přes Kbelici. Z města Jičína sem jezdí také od května do října autobusy s posílenými spoji přes letní prázdniny, a zastavují přímo u vstupu do skal. Pojedete-li autem, musíte projet obcí Holín a zanechat auto na některém z parkovišť nad obcí Prachov. Za parkování na parkovišti zaplatíte 70 až 80 korun na den. Za vstup do skalního města pak 80 korun na osobu či 200 korun za rodinné vstupné.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru