TIP NA VÝLET: Klínovec je zajímavý jak v létě, tak i v zimě. Každý si tu najde své
Foto: Redakce
Výlety

Klínovec je hora v severozápadních Čechách. Měří 1244 metrů a jde o nejvyšší vrchol Krušných hor. Kromě toho, že je to nejvyšší místo okresu Karlovy Vary a Chomutov, je to zároveň i čtvrtá neprominentnější česká hora.

Přímo na vrcholu hory je hotel. Ten je ale už několik let zavřený. Podívat se ale můžete na 24 metrů nově opravenou vysokou rozhlednu, která patří k hotelu. Obě stavby, jak rozhledna, tak i hotel, jsou nejstaršími a nejvýše položenými budovami v Krušných horách. Nepřehlédnutelná je také 80 metrů vysoká telekomunikační věž.

Na své si tu přijdou především milovníci zimního lyžování. Severní svahy jsou totiž vyhledávaných lyžařským střediskem.

Z Klínovce vede do Jáchymova lanovka, která nabízí široký výhled do okolí. Jedna jízda tam a zpět stojí pro dospělého 250 korun. Cesta trvá asi 15 minut. V zimě přepravuje převážně lyžaře, v létě zase cyklisty. Lanovka má kapacitu 440 míst.

Historie

Vyhlídkovou věž nechalo postavit v roce 1817 město Jáchymov. Ta v roce 1868 vyhořela. O 15 let později začal krušnohorský spolek stavět kamennou rozhlednu. Věž, která je vysoká 24 metrů tam stojí dodnes, ale nyní je nově opravená. Na vrchol vede 75 schodů, přesto byla návštěvníky velmi oblíbená. V roce 1885 ji prý navštívilo 6 tisíc lidí. Jen ale 2/3 turistů vylezlo až na vrchol. Údajně šlo o náročný výstup a schodiště bylo velmi úzké.

Nárůst turistů si vyžádal přístavbu, kde se dalo ubytovat. Ta byla v provozu od roku 1893. O 4 roky později tu byla otevřena i poštovní stanice. Ta za první rok svého provozu odeslala přes 7 tisíc zásilek. Před první světovou válkou bylo v hotelu přistavěno další patro a ubytovací kapacita se tak zvedla na 80 hostů. Koncem dvacátých let byl komplex opět rozšířen a počet lůžek se zvýšil dokonce na 100. Před druhou světovou válkou měl hotel kapacitu 112 míst.

Pro zimní sporty byly na svazích směrem k Jáchymovu vybudovány sjezdovky a sáňkařská dráha. V roce 1922 se otevřel skokanský můstek. Zdejší rekord ve skoku na lyžích na 50 metrů nemohl dlouho nikdo překonat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru