TIP NA VÝLET: Znáte Konojedské bochníky? Jsou zajímavým přírodním unikátem v našem kraji
Foto: Martina Nováková
Výlety

Konojedy (Litoměřicko) - Konojedské bochníky sice nejsou tak populární jako varhany u Kamenického Šenova, ale určitě stojí za to se k nim vypravit. Jde o zajímavý přírodní unikát, kterému se lidově říká „bochánky“.

Dominantou je mohutné čelo ztuhlého lávového proudu, které bylo obnaženo těžební činností. Jde o ztuhlý lávový tefrit, s výrazným sloupcovitým rozpadem. Sloupce jsou vysoké až 8 metrů a silné až 75 centimetrů. Jsou příčně rozpukané a vytvářejí tak dojem různě na sebe naskládaných bochníčků. Jedná se o ojedinělý a nezvyklý jev.

Lokalita je od roku 1966 vyhlášená národní přírodní památkou. Je tu i chráněná vegetace jako vstavač osmahlý či mochna skalní.

1211bochniky2

Jak se k bochníkům dostat?

Konojedy je vesnice, část města Úštěku v okrese Litoměřice. Nachází se asi čtyři kilometry na sever od Úštěku.

V obci Kravaře zabočit na konci náměstí vpravo směr obec Konojedy, je to asi 3 km. Tudy pak podél kamenné zdi úvozem mírně táhle vzhůru, kopírovat vpravo zeď a pak odbočit vlevo do lesního prostoru pod svah Dubí hory ke starému opuštěnému lomu, kde už se nacházejí popisky.

Co lze vidět cestou?

Turisty často zaujme mohutný starý klášter a hospodářská stavení. Ta jsou nyní částečně renovována a opravována. Byl to kdysi mohutný komplex, bývalý klášter řádu servitů, později přestavěn na velký barokní zámek. V roce 1699 tu prý známý mecenáš umění a stavitel Kuksu hrabě F.A. Špork zřídil špitál pro chudé s dobře vybavenou lékárnou. Navíc se zde ukrývala i část Šporkovy knihovny se zakázanými tisky. Naposledy užívala komplex armáda. V areálu je také několik zajímavých barokních soch.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru