TIP NA VÝLET: Astronomové lákají milovníky zářivé oblohy do nové hvězdárny
Hvězdárna v Chomutově nese jméno po významném českém matematikovi a fyzikovi. foto: město Chomutov
Výlety

Chomutov – V Chomutově se v rámci participativního rozpočtu postavila Hvězdárna F. J. Gerstnera, pojmenovaná po významném matematikovi a fyzikovi, kterým je jedním z nejvýznamnějších chomutovských rodáků. Nové zázemí chomutovských hvězdářů se nachází u bývalého kina Oka v Lipské ulici.

Navrhovatelem projektu Hvězdárna do participativního rozpočtu byl Jaroslav Lada, občan Chomutova a předseda Astronomické společnosti Chomutov, která bude hvězdárnu provozovat. „Zázemí je v podobě jednoduchého kovového kontejneru a oplocení kolem něj. Astronomická společnost Chomutov má na pozorování úkazů na obloze s veřejností na Hvězdárně F. J. Gerstnera k dispozici desku na promítání z boku kontejneru, projektor a 8 dřevěných lavic,“ komentuje Tereza Rödlingová, koordinátorka participativního rozpočtu města.

Astronomická společnost Chomutov je aktivní společností, která na hvězdárně organizuje akce pro školy a školky v okolí, ale také i pro širokou veřejnost. Nejbližší nadcházející akcí je například Astronomické praktikum, které se uskuteční 27. května. Tradičně se na něj zájemci nosí i vlastní dalekohled. Pod odborným dohledem si totiž dokáží vyhledat a následně pozorovat vybrané objekty na noční obloze. Nejnavštěvovanějším termínem Astronomického praktika v Chomutově je srpnový, kdy astronomové i veřejnost chodí pozorovat Perseidy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru