VÍTE, ŽE…..Jeden z největších výběhů pro medvědy v Evropě je v zooparku. Letos slaví 20 let
Medvědi si pochutnávají na dobrotách, které jim připravili ošetřovatelé. Zdroj: zoopark
Výlety

Chomutov - Na zalesněném svahu s malou tůňkou vznikl v roce 1997 v chomutovském zooparku výběh pro medvědy hnědé. Již dvacet let zde spokojeně žije čtveřice medvědů.

Samice se do zooparku dostaly od soukromého majitele, kterým byl majitel pivovaru U Fleků František Brtník. Samci byli původnímu majiteli úředně zabaveni pro nevyhovující podmínky chovu. „Do nového výběhu jsme tenkrát vypouštěli všechny čtyři medvědy zároveň, aby si ani jeden nemohl vytvořit vlastní teritorium a do budoucna spolu žili ve vzájemné symbióze,“ vzpomíná první ošetřovatel medvědů v zooparku pan Todor Stojanov.

Postupem času si šelmy přetvořili své útočiště až do dnešní podoby, z malé tůně se stal rybník. Jejich výběh je dnes se svým více než hektarem rozlohy jedním z největších v Evropě.

Dnešní ošetřovatelkou medvědů je již devátým rokem Věra Tajšlová. Na otázku, co mají medvědi nejraději k jídlu, odpověděla: „Hlavní složku jejich potravy tvoří ovoce a zelenina, sladší a aromatické druhy, maso, vařená vejce slepičí i křepelčí, piškoty a samozřejmě velmi oblíbený med.“

0711medvedi

Archivní fotografie ze stěhování medvědů do výběhu v zooparku. Zdroj: zoopark

0711medvedi1

 0711medvedi4

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru