V Drážďanech bude velké setkání parních lokomotiv, jede tam i český Papoušek
Jedna z parních lokomotiv řady 477 je i v depozitáři Národního technického muzea v Chomutově. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Drážďany - Parní lokomotiva Papoušek a předválečný motorový vůz Stříbrný šíp zavítají na 10. Drážďanské setkání parních lokomotiv, které se koná od pátku do neděle 6. až 8. dubna v prostorech bývalého depa a dnes muzea Dresden Altstadt. Jedná se o největší setkání historických železničních vozidel v Sasku.

České dráhy jsou tradičním hostem na drážďanském setkání železničních vozidel. V letošním roce tam vyšlou vedle modré parní lokomotivy 477.043 s přezdívkou Papoušek také předválečný motorový vůz M 260.001. O víkendu se do akce zapojí také elektrická lokomotiva řady 371. Tato řada do loňského roku dopravovala vlaky EuroCity mezi Prahou a Drážďany a byla nahrazena moderními lokomotivami Vectron. Řada 371 nyní zajišťuje na trati do Drážďan už jen sezónní víkendový provoz zrychlených osobních vlaků Ústí nad Labem – Drážďany.

10. Drážďanské setkání parních lokomotiv slibuje bohatý program plný páry, kouře a sazí. Do depa se sjede osm parních lokomotiv různých typů. Tři z nich budu zatupovat řadu 52, tzv. válečnou lokomotivu, která byla vyrobena ve více než 7 000 exemplářích a do začátku 70. let křižovala jako řada 555.0 také československé tratě. Návštěvníci uvidí zbrojení lokomotiv vodou, uhlím, jejich otáčení na točně nebo je zahlédnou v čele několika zvláštních vlaků. Parní lokomotivy pak doplní zástupci modernějších řad, například východoněmeckých motorových lokomotiv řady 118 ze 60. let 20. století nebo elektrická lokomotiva E 77.10 z roku 1925.

Bývalé depo Dresden Altstadt ožije o víkendu provozem parních lokomotiv. Jeho velká část dnes slouží ovšem jako muzeum s mnoha železničními exponáty, které bude možné také shlédnout. Navíc pouze o tomto víkendu bude platit jedna vstupenka na 10. Drážďanské setkání parních lokomotiv v depu a muzeu Dresden Altstadt a zároveň v Technickém muzeu v budově Johanea v centru Drážďan. Další podrobnosti o programu, vstupném, příjezdových cestách atp. naleznete zde.

Z Čech do Drážďan je možné vyrazit spoji EuroCity Praha – Drážďany – Berlín, které jezdí každé 2 hodiny a cesta trvá necelé 2 a půl hodiny. V sobotu a v neděli je možné využít také přímý zrychlený osobní vlak Ústí nad Labem – Děčín – Drážďany, který odjíždí ze severočeské metropole v 9:19 hod. Další možnost cestování nabízejí spoje linek U28 / S1 Děčín – Drážďany s přestupem v Bad Schandau. K cestě lze využít různé zvýhodněné jízdenky, např. Včasné jízdenky Německo, Víkendovou skupinovou jízdenku + Německo nebo síťovou jízdenku Labe–Elbe.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru