OBRAZEM: Ikonické pohledy na Ústecký kraj: Vyhlídky na zámek Jezeří nad šachtou
Výhled na zámek Jezeří s okolní krajinou. Dominuje zde uhelný lom. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Ústecký kraj – Pojďte se s námi podívat na nejfotografovanější místa našeho kraje. Až do konce letních prázdnin budeme přinášet tipy na výlety i s místy, kde vytvořit nejpůsobivější fotografie, abyste měli na co vzpomínat.

Některá místa jsou notoricky známa, stala se doslova ikonami místních fotografů a turistů. Jiná možná pro vás budou novinkou, nabídnou ale stejně zajímavé pohledy do našeho regionu.

Panorama, na které jen tak nezapomenete, skýtá vyhlídka nad zámkem Jezeří na úbočí Krušných hor na Mostecku. Nenabízí pohled na panenskou přírodu, pro fotografy se stala ale ikonou symbolizující na jedné straně zkázu působenou uhelným průmyslem, na druhé straně ale také snahu o zachování kulturních hodnot a jejich záchranu všem okolnostem navzdory.

Zámek s původem v hradu ze 14. století má za sebou velkou minulost. A je znám svým úpadkem ve 20. století, od jehož konce mohou lidé znovu sledovat jeho postupnou proměnu. Ta je a bude ještě dlouhodobá, stejně jako návrat přírody do uhelného lomu pod ním.

Fotogalerie

Jak se dostat na vyhlídku, abyste měli tuto neobvyklou krajinu před sebou jako na dlani? Od vchodu do zámecké zahrady se můžete dát cestou nejpřímější, ale také nejpříkřejší. Vystoupejte přímo do svahu nad vámi až na místo, které vám bude nejvíce vyhovovat.

Druhá cesta vede po dvou silnicích: Z parkoviště pod zámkem dojedete autem směrem do hor až k závoře, odtud půjdete pět až deset minut pěšky. Od dolní brány zámku se můžete pěšky vydat také po cestě, dojdete ke stejné závoře a cesta je pak společná. V zatáčce nad zámkem je malé místo oproštěné od stromů, odkud už máte onen výhled.


Již jsme psali:


Při focení počítejte s tím, že většinu dne bude stát sluníčko proti vám. Nejlepší světlo je proto hned ráno po východu, to si ale budete muset hodně přivstat, nebo v odpoledních hodinách, kdy vám půjdou paprsky z pravé strany a budou nejlépe kreslit.

Mapa

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru