Krásné Březno – Odchovem mláďat všem tří chovaných druhů jelenů se může pochlubit ústecká zoologická zahrada. Od začátku letošního roku se rozrostla stáda o celkem třináct mláďat.

Věra Vrabcová, z ústecké zoo, uvedla, že muntžak malý je drobný druh asijských jelínků, kteří dorůstají výšky okolo 50 centimetrů. „Samci mají parůžky a drobné špičáky, které používají především pro obranu. Proto jsou i jejich mláďata po narození drobná, naše dvě se narodila ke konci května samicím Báře a Máše. V současné době je návštěvníci mohou vidět spolu s ostatními buď v horní travnaté části výběhu nebo v zalesněné spodní části, kde odpočívají mezi stromy a keři," řekla Věra Vrabcová.

Muntžak malý. archiv zoo

Dalším druhem je sika vietnamský, který obývá prostorný výběh pod horním vchodem do zahrady. „Stádo se úspěšně množí, letos se narodilo již sedm mláďat, přičemž to poslední v pondělí 23. června. První dny života zůstalo odložené v lesíku uprostřed výběhu, ale nyní je již možné spatřit je ve stádu. To v současné době čítá 22 zvířat, což znamená, že ústecká zoo se řadí k nejvýznamnějším chovatelům v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). V evropských chovech je evidováno 307 zvířat ve 22 institucích," dodala Vrabcová.

Co se týče jelenů bělohubých, jedná se o velice vzácný druh, který je v Evropě chován pouze v osmi institucích v počtu 47 zvířat. „V červnu se v rozmezí šesti dnů narodila jednotlivým laním postupně čtyři mláďata. Celkový počet chovaných zvířat se zvýšil na 17 jedinců, což je nejpočetnější stádo v rámci EAZA. Samice porodily mláďata v odlehlé části výběhu, kde zůstaly v prvních dnech odložené. Matky je chodily pouze kojit, zdržovaly se v jejich blízkosti a hlídala je. Nyní laně své potomky již přivádějí blíže, návštěvníci je mohou vidět blízko krmiště, ale ne vždy, přece jen je potřeba mít trochu štěstí. S velkou pravděpodobností není u tohoto druhu letošní počet mláďat konečný," řekla závěrem Věra Vrabcová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru