Litoměřice - V pátek se ve vazební věznici v Litoměřicích konalo taktické cvičení záchranářů na vzpouru několika vězňů a následný požár v objektu.

Nácvik zásahu v neobvyklém prostředí věznice. Foto: Pavel Pech / HZS ÚK

Jaké bylo téma cvičení? Přinášíme jeho scénář: Na základě aktivace tísňového hlásiče provede strážní a zásahová hlídka kontrolu cely 402. Na této cele jsou ubytování čtyři vězni. Na místě bude hlídka obeznámena vězni z cely o závažných zdravotních komplikacích jednoho z nich. Vzhledem k podezření ze zástavy srdeční činnosti, bude hlídka nucena provést vstup do cely a zjistit skutečný stav, popřípadě zajistit poskytnutí první pomoci. Při vstupu do cely budou vstupující příslušníci napadeni a vytlačení ven na chodbu. Příslušníkům se i přes trvající útok a jejich zranění povede opustit ohrožený prostor a po zjištění ztráty klíče zalomit klíč v bezpečnostním katru na středu chodby. V uzavřeném a sledovaném prostoru chodby ve čtvrtém patře se bude pohybovat několik vězněných osob. Okamžitě po incidentu, bude realizován Plán vyrozumění a svozu a začne probíhat krizové vyjednávání a činnosti, které souvisejí s řešením této situace.

Vyjednáváním se nepovede situaci zvládnout a před vlastním provedením služebního zákroku vězni podpálí matrace a vnitřní zařízení, které vyházejí na chodbu. V 7.50 hod. bude ve věznici vyhlášen požární poplach. Připravené jednotky provedou vstup do ohroženého prostoru a pokusí se provést evakuaci. Pro zhoršující se podmínky (zakouření) bude z bezpečnostních důvodů tato evakuace ukončena. Z ohroženého prostoru bude vyvedeno a ošetřeno několik vězněných osob. Ostatní vězněné osoby zůstanou v ohroženém prostoru.

Vlastními prostředky nebude možné požár lokalizovat a jednotky příslušníků VS budou staženy do bezpečného prostoru a vyčkají příjezdu Hasičského záchranného sboru.

"Cvičení se zúčastnily jednotky HZS ÚK ze stanice Litoměřice, Lovosice, SDHO Terezín, Vězeňské služby, Policie ČR, Městské policie a Zdravotnická záchranná služba," připomněl mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru