Bukov, Ústecký kraj - Komplexní onkologické centrum (KOC) Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. V Podhájí prošlo v minulých měsících rozsáhlou rekonstrukcí. Od kompletní výměny oken, zásadní změny vstupních prostor, přes řadu interiérových zásahů od ambulancí až po pacientské pokoje, sociální zařízení, společenské a další prostory.

Nové vybavení Komplexního onkologického centra Krajské zdravotní, a. s. a oddělení Nukleární medicíny. Zdroj: www.kzcr.eu

Interiéry prošly nejen úpravami s novým uspořádáním, ale KOC získalo také nové, moderní vybavení. V rámci zmodernizované onkologie došlo také k vybudování kobky pro druhý lineární urychlovač, který je již nainstalován a připravován ke spuštění do klinického provozu.

„Není to tak dlouho, co se bojovalo, aby onkologie v Ústí byla zachována. Rady z tehdejšího ministerstva zdravotnictví zněly, aby lidé z Ústeckého kraje jezdili ze léčbou třeba do Prahy, Liberce nebo Plzně. Ústecký kraj je bohužel nejvíce postižen onkologickými nemocemi, tak si naši lidé zaslouží, aby se mohli léčit doma a nemuseli nikam dojíždět," uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje, který navštívil ústeckou onkologii ještě bezprostředně před rekonstrukcí a nyní měl možnost srovnání provedených změn.

„Když jsem byl jmenován do představenstva Krajské zdravotní, tak byla onkologie v Ústeckém kraji na zhroucení. V Chomutově nikdo onkologii naději nedával, Ústí mělo pouze výjimku. Cesta navrátit Komplexní onkologické centrum také do Chomutova byla náročná. S prvním náměstkem hejtmana Ústeckého kraje Stanislavem Rybákem a generálním ředitelem Krajské zdravotní Petrem Fialou, jsme jednali společně se třemi ministry zdravotnictví, kteří všichni slibovali navrácení onkologického centra do Ústeckého kraje, ale povedlo se nám to až za přispění současného ministra Svatopluka Němečka po dramatickém jednání v Parlamentu České republiky," uvedl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Nově zrekonstruované prostory Komplexního onkologického centra Krajské zdravotní, a. s. a oddělení Nukleární medicíny. Zdroj: www.kzcr.eu

Nově vybudovaný objekt stínicí kobky pro druhý lineární urychlovač v ceně 42 mil. Kč uhradila z vlastních zdrojů Krajská zdravotní, a. s. Samotný lineární urychlovač je pořízený s přispěním dotačních prostředků Integrovaného operačního programu MZ ČR a podpory Ústeckého kraje, byl vysoutěžen ve veřejné soutěži za cenu 78 mil. Kč.

Stavební úpravy prvního nadzemního podlaží (přízemí) onkologického oddělení si vyžádaly investici v hodnotě 8,4 mil. Kč a zahrnovaly přemístění ambulancí, úpravy vstupu, vestibulu, sociálních zařízení, čekáren a další dispoziční úpravy, které přispějí k celkové kultivaci daného pracoviště, a to ve prospěch pacientů a jejich blízkých, i zaměstnanců.

„Za připomenutí stojí, že s projekty, které Krajská zdravotní má z dotačních prostředků, jí pomáhá spolufinancováním, formou navyšování základního jmění Ústecký kraj, který je naším jediným akcionářem. Pro získání statutu Komplexního onkologického centra bylo potřeba mj. doplnit ještě jeden lineární urychlovač, tak že teď jsou v Ústí dva. Se všemi těmito změnami se tak řadíme mezi špičková onkologická centra v České republice," řekl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

Součástí prohlídky areálu onkologie V Podhájí byla také prezentace novinek na Oddělení nukleární medicíny Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z, které se nachází ve společném areálu, jehož části také prošly významnou rekonstrukcí a modernizací včetně instalace nové zdravotnické techniky v řádech desítek milionů korun, a to v souvislosti s instalací nových přístrojů SPECT, SPECT/CT a širokopásmového stabilního spektrometru. Úpravy se týkaly nejen prostor pro přístroje, ale také čekáren, komunikačních a dalších obslužných prostor a celé pracoviště tak doslova zazářilo novotou.

V současné době se také dokončují veřejné zakázky na pořízení nové kapacity přístroje PET/CT a souvisejících stavebních úprav. Průvodcem po zadaptovaných prostorách s novým přístrojovým vybavením byl primář oddělení nukleární medicíny MUDr. Aleš Chodacki se svými spolupracovníky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru