Krásný Dvůr - Na poli u Krásného Dvora na Podbořansku v nočních hodinách shořel kombajn. Škoda jde do milionů. Hasiči po celé republice hlásí, že počty podobných případů se množí.

Hořící kombajn. Ilustrační foto: HZS ČR

"Požár zasáhl kombajn v plném rozsahu," uvedl mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan. Hasiči při zásahu demontovali boční část kombajnu, s ohněm si poradili přibližně za půl hodiny. Škoda byla předběžně odhadnuta na tři miliony korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

Za poslední týden se stalo nejméně pět podobných případů po celém Česku. "Častou příčinou těchto požárů je technická závada na zemědělské technice (traktory, kombajny, automobily) nebo nedbalost (chytne např. sláma od rozžhaveného výfuku). Hasiči se setkávají i s požáry, které způsobí kámen nebo jiný cizí předmět, jenž se dostane do techniky a vzniklé jiskry zapálí zralou úrodu. Také obilný prach dokáže vytvořit se vzduchem velmi výbušnou a snadno zapalitelnou směs," vysvětluje Nicole Zaoralová, tisková mluvčí generálního ředitelství HZS ČR.

Během loňských prázdnin hasiči evidovali 119 požárů zemědělské techniky, o rok dříve to bylo pouhých 70. A pro porovnání situace před deseti lety - v roce 2006 hořelo během žní 26 strojů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru