Praha - Ministr dopravy Dan Ťok se ve čtvrtek zúčastnil jednání zástupců české vlády s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jedním z témat jednání byla také plánovaná výstavby vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan. Merkelová tomuto projektu vyjádřila podporu.

Záměr výstavby této trati už v dubnu při společném jednání v Ústí nad Labem deklarovali český ministr dopravy Dan Ťok, saský ministr hospodářství, práce a dopravy Martin Dulig i zástupci samosprávy. K jeho realizaci přispívá i ustavené sdružení, které tento projekt má na starosti.

Výstavba nové trati z Prahy do Drážďan by mohla započít během pěti let, nejdříve však v roce 2020. Po jejím dokončení cca kolem roku 2030 bude cesta z Prahy do Drážďan trvat přibližně jednu hodinu. „Trať mezi Prahou a Drážďany dosáhne v nejbližších letech maxima své kapacity a stane se úzkým hrdlem klíčového spojení mezi ČR a Německem. Hodinová cestovní doba mezi oběma městy navíc výrazně přibližuje oba regionu a zvyšuje komfort cestujících. Studie potvrdila, že vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan potřebujeme," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

2608merkel

V případě projektu vysokorychlostní trati mezi Prahou a Drážďany se jedná o moderní spojení pro 21. století, které má jednoznačně praktické přínosy. Také z tohoto důvodu jej na česko-saské konferenci podpořil i evropský koordinátor TEN-T koridoru Mathieu Grosch, který zdůraznil význam projektu pro transevropské dopravní sítě TEN-T a aktivně jej podporuje na unijní úrovni. Vysokorychlostní trať Praha – Drážďany poskytne novou kapacitu a vyřeší limity současné trati. Nové spojení totiž bude umožňovat i provoz nákladních vlaků. Odhady nákladů na celou trasu jsou kolem 5 miliard Euro.

Zčásti bude trať vedena tunely, a to zejména v oblastech, kde je žádoucí vysoká míra ochrany životního prostředí. Přeshraniční úsek je projektován pro osobní i nákladní dopravu s max. rychlostí 230 km/h, úsek z Ústí nad Labem do Prahy pouze pro osobní dopravu a rychlost 350 km/h. Provozně se na tomto úseku předpokládá rychlosti nižší, u expresních vlaků mezi 250 – 300 km/h. Trasa z Ústí nad Labem pokračuje tunelem pod Českým Středohořím a oblasti Roudnice nad Labem se dostává do souběhu s dálnicí D8. Ve společném koridoru takto pokračují až k hranicím Prahy, kde se nová trať opět zanoří tunelem a vystupuje v oblasti Vysočan.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru