Konojedy -Slavnostní zakončení projektu Revitalizace kostela Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech u Úštěku proběhlo v sobotu v prostorách zrekonstruovaného objektu za účasti hejtmana kraje Oldřicha Bubeníčka a řady významných zahraničních i tuzemských partnerů a hostů, mezi nimiž nechyběli ani zástupci Norské ambasády a šlechtičtí potomci zakladatelů kostela i přilehlého kláštera, manželů Sweerts-Sporck.

Hejtman při prohlídce fotografií kostela před rekonstrukcí. Foto: Ústecký kraj

Pod taktovkou Spolku pro obnovu památek Úštěcka reprezentovaného jejím předsedou Tomášem Hlaváčkem se s pomocí majitele kostela Vladimíra Přibyla a především za výrazné dotační podpory Norských fondů podařilo za pouhých 14 měsíců zachránit a zpřístupnit historickou barokní památku široké veřejnosti.

„Na území našeho regionu je celá řada historických objektů, o jejichž záchranu se Ústecký kraj zasadil a v podpoře rekonstrukcí stále pokračuje," řekl ve svých slovech hejtman Oldřich Bubeníček. Jak dodal, obnova památek pomáhá kraji nejen vracet jeho původní identitu, ale především ukázat jeho krásu stávajícím i potencionálním návštěvníkům. „Za tuto pomoc patří naše velké poděkování norským přátelům," dodal Oldřich Bubeníček.

Jak poznamenal tajemník Norské ambasády Frank Arne Johansen, v rámci projektu revitalizace kostela v Konojedech jde o praktickou ukázku solidarity mezi dvěma evropskými státy. „Jde nejen o obnovu vaší české historie, ale také naší historie evropské. Jsme rádi, že jsme se mohli na projektu podílet, a že bude tato památka sloužit dalším generacím," sdělil Frank Arne Johansen. Projekt ve svých slovech ocenila také děkanka Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně Michaela Hrubá, probošt Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích Jiří Hladík a řada dalších.

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech nechal vystavět jako dík za uzdravení svého syna František Karel Sweerts-Sporck s manželkou Annou Kateřinou, kteří také v přilehlém zámku založili servitský klášter. Klášter však existoval jen krátce, protože jej Josef II. zrušil. Zdevastovaný kostel byl od 80. let postupně vystěhován a opakovaně vykraden. Dnes se jeho majitel snaží spolu s dalšími nadšenci o záchranu jeho i přilehlého zámku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru