Bílina, Zaječice - U města Bíliny se nachází zdroj něčeho velmi vzácného. Jeho pramen se nachází v blízkosti hory Bořeň. Řeč je o přírodním léčivém zdroji, nejsilnější evropské ryze alkalické Bílinské kyselce. V nedalekých Zaječicích se zase těží legenda světového lékařství Zaječická hořká.

Nejsou to jediné vzácné přírodní léčivé zdroje, které jsou z Bíliny exportovány po České republice a hlavně do celého světa. Ve světě je Bílinská kyselka a Zaječická hořká velmi ceněna, a to doslova. Ceny ve světě se pohybují v přepočtu i v řádech stovek korun za lahev.

Znáte tyto unikátní výtěžky z přírodních léčivých zdrojů České republiky? Víte, že se můžete zúčastnit některé ze sobotních exkurzí, které jsou v budově stáčírny Bílinské kyselky pravidelně pořádány? Pojďte se s námi podívat, jak to vypadalo na jedné z nich.

Do stáčírny chodí exkurze

„Naše exkurze jsou určeny pro širokou veřejnost, která má velice nízké povědomí o tom, jaké bohatství v kraji máme. My jim chceme touto formou ukázat historii a současnost stáčení přírodních léčivých zdrojů tady na ředitelství zřídel v Bílině," vysvětlil Karel Bašta, pořadatel exkurzí.

Historii stáčení Bílinské kyselky můžeme datovat už do 16. století, kdy Bílinský hrad vlastnil známý šlechtický rod Lobkoviců. Již v této době začal stoupat věhlas Bílinské kyselky stáčené do hliněných džbánků, které putovaly do řady evropských zemí.

2911bilinka3

Kvalita a způsob zpracování se od této doby prakticky nezměnil. Bílinskou kyselku můžete jako jednu z mála balených vod ochutnat v původním, tedy přírodním stavu tak, jak nám ji nabízí matka Země. Voda neprochází žádnou úpravou a díky své přirozené sterilitě je stáčena do lahví prakticky přímo z vrtu, jehož dvousetmetrová hloubka je obdivuhodná. Stáčení zajišťuje moderní výrobní linka a pečlivý dohled všech, kteří se na tomto procesu podílejí.

Svým složením jsou Bílinská kyselka a Zaječická hořká vhodné nejen pro ty, kteří mají problémy s dýchacími orgány, ledvinami nebo zácpou, ale i pro ty, kteří například onemocněli dnou.

Využití těchto léčivých vod se nachází již řadu let nejen v našem a celosvětovém lázeňství, ale též u milovníků potravin připravených bez jakéhokoli technického zásahu a úpravy.


Reakce návštěvníků exkurze

  • „Nejvíc mě zaujalo, že vlastně expandovali na americký trh, to jsem nečekal, že takhle malá firma i malá voda, se dostala od světového měřítka. A celkově mě zaujal chod té společnosti."
  • „Bylo to krásné. Nejvíce mě zaujala celá ta výrobní linka, jak se to všechno stáčí."

Všechny účastníky exkurze potěšila možnost na místě si zakoupit jak Bílinskou kyselku, tak Zaječickou hořkou a také Rudolfův pramen, který se stáčí v Mariánských lázních a navíc skvělé Teplické lázeňské oplatky. Vše za výrobní ceny.

V brzké době se můžete v areálu Bílinské kyselky těšit také na otevření muzea stáčení, geologie a mineralogie našeho kraje.

Informace o ryze české firmě, která stáčí léčivé prameny do lahví, najdete na webu zde a na Facebooku na této stránce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru