Ústí nad Labem – Darknet – temnou stránku internetu, prostor pro obchodování se zbraněmi, drogami či falešnými penězi – využil pro nákup padělaných eur 26letý muž z Ústí nad Labem. Část nepravých peněz našli policisté u něj, část u obchodníků, část může být stále někde v oběhu.

1602eurailu

Padesátieurové bankovky. Ilustrační foto

Na případ upozornili krajští policisté ve čtvrtek v rámci bilanční tiskové konference zaměřené na hodnocení hospodářské kriminality na území Ústeckého kraje v loňském roce. Padělání bankovek bylo oznámeno občanem vietnamské národnosti. Výskyt těchto peněz zaznamenali policisté v období února a března 2016 na území Moldavy a Hřenska. Do oběhu byly bankovky udávány u vietnamských obchodníků.

„Bankovky sám nevyrobil, ale objednal na zahraničním internetovém portálu. Objednáno bylo nejméně 28 kusů padělaných bankovek v nominální hodnotě 50 EUR, což činí v přepočtu asi 37.800 korun. Zaplatil za ně 18.900 korun,“ uvedl Radim Vojáček, vedoucí odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie v Ústí nad Labem. K objednávce padělků využil neveřejné stránky na takzvaném darknetu. Ten bývá obvykle přístupný přes speciální software či za užití nestandardních komunikačních protokolů a portů „Zaplatil tam ve virtuální měně bitcoin,“ dodal Luděk Frank, vrchní komisař odboru hospodářské kriminality z ústeckého krajského ředitelství policie.

Padělaná eura přišla zásilkou na dobírku. Policisté je hodnotí stupněm nebezpečnosti 3, tedy jako zdařilé napodobeniny, kterými mohou být oklamáni méně pozorní lidé. „Chyběla ochranná vlákna, některé bankovky měly stejná sériová čísla. Hologram byl napodoben horkou ražbou. Ochranný proužek byl napodoben tiskem. Optická proměnlivá vlákna byla napodobena tiskem,“ popsal padělky Radim Vojáček.

Ústečan byl již osouzen na tři roky s podmíněným odkladem. Osmnáct padesátieurových bankovek se podařilo zajistit. Čtrnáct jich měl u sebe podvodník, čtyři byly u obchodníků. Nejméně deset jich může stále být někde v oběhu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru