Na kopcích se rozzáří ohně! Keltský telegraf v sobotu propojí celé Česko
Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Ústecký kraj - V sobotu 23. března se uskuteční jubilejní, desátý ročník akce Keltský telegraf, který se koná vždy první jarní sobotu. Kromě mystiky a tajemna přináší účastníkům i hlubokou symboliku návratu k přírodě.

Lidé se scházejí na kopcích, odkud posílají světelné signály na další z kopců. Každé stanoviště má přesně určený čas zahájení signalizace a v průběhu dvou až tří hodin se světelnými signály postupně propojí všechna místa od Slovenska po hranice s Německem. Podle jednoho z organizátorů, Vlastimila Hely, jde o napojení, které přerůstá běžný myšlenkový prostor dnešních lidí.

Zakladatelem akce je Jiří Kuchař. Ten vyzdvihuje skutečnost, že Keltové žili v hlubokém souladu s přírodou. Ctili jí a respektovali. „Naší ambicí je navázat na jejich tradice a jednou ročně, s příchodem jara, vzdát hold Zemi. Vracet se ke kořenům, které dnešní civilizace opouští. Oheň je symbolem světla a osvícení potemnělé krajiny v každém z nás. Keltský telegraf je jedinečnou příležitostí zažít neopakovatelný večer s mysteriem noční krajiny.“

Účastníci telegrafování jsou podle keltského vzoru nazýváni čerty. Keltové je pokládali za významné strážce posvátných ohňů. Na každém z kopců je hlavní čert, který akci organizuje. U ohně se konají rituály vítání jara a poděkování Zemi za dary, které přinese. V letošním roce se rozsvítí ohně na 256 kopcích v celé republice. „Vysílání začne na dvou místech současně,“ řekl k organizaci desátého ročníku Vlastimil Hela. „Startujeme letos dřív, už v 19.30 hodin. Jedním ze startovacích míst je Velká Javořina a druhým Bílý Kámen u Velkých Popovic. Díky tomu jsme mohli nastavit časový interval mezi stanovišti na dvě minuty. Přesto se na některých trasách bude končit až po 21. hodině. Správní čerti ale toho vydrží hodně!“

Pokud se chcete sobotní akce zúčastnit, najdete všechny kopce, kde se Keltský telegraf koná, i s časovými údaji zahájení signalizace na této mapě. Na místě buďte ale o hodinku dřív, abyste si Keltský telegraf a mystický večer plný kouzel nastupujícího jara pořádně užili.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru