Oblíbený podzimní veletrh Zahrada Čech začíná v pátek, potrvá šest dní
Zdroj: www.litomerice.cz
Co se chystá

Litoměřice - Zahrádkáři, ovocnáři, zelináři a chalupáři se po koronavirových opatřeních dočkají svého oblíbeného podzimního veletrhu Zahrada Čech. Jubilejní 45. ročník bude sice kratší, ale ve dnech 10. až 15. září přinese návštěvníkům stejně bohatý program a pestrou nabídku sortimentu, osvěty a zábavy, jako předchozí veletrhy. Místa v pavilonech a převážnou část venkovních ploch už prodejci a vystavovatelé vykoupili.

Výkladní skříní výstaviště Zahrada Čech je tradičně pavilon A při vstupu do areálu. „Své expozice tu mají všichni naši obchodní partneři v čele s Ústeckým krajem. Návštěvníci si v něm prohlédnou nejkrásnější výpěstky ovoce a zeleniny a v soutěžích úspěšné potravinářské výrobky. Tématem výzdoby pavilonu je tentokrát Galerie, kopie vystavených obrazů jsou vytvořeny z ovoce, zeleniny a květin. Počet vystavovatelů a prodejců ještě není uzavřený, ale bude nejspíš kopírovat poslední ročníky veletrhu, věřím, že podobné to bude i u návštěvnosti,“ sdělila ředitelka MKZ Litoměřice Michaela Mokrá.

Především zahrádkáři si nenechají ujít výstavu v pavilonu G, kterou zastřešuje Český svaz zahrádkářů a jeho časopis. Vystaveny zde budou produkty zahrádek, které přihlásili pěstitelé do soutěží o nejzajímavější kuriozitu, největší výpěstek a o Křišťálové jablko. „Expozice bude tematicky zaměřena na Svátek starých odrůd ovocných dřevin. Očekávám, že se tu sejde na 70 vzorků, část pochází například od školky Buřil z Horních Beřkovic, ale také třeba z Domažlicka a ze sousedního Bavorska. V neděli se tradiční poradenství v pavilonu rozšíří právě na oblast pěstování starých odrůd,“ sdělil šéfredaktor časopisu Zahrádkář Jan Stanzel. Expozice bude doplněna ještě o odrůdy lagenárií.

Tradičním partnerem pořadatele je Český svaz včelařů, který zastupuje v přízemí pavilonu D okresní organizace Litoměřice. „Naši dlouholetí členové nabídnou zájemcům včelí produkty a poradenství a návštěvníci se v expozici seznámí i s nezbytnými potřebami pro včelaření. Na neděli od 10 hodin jsme připravili do salonku u pavilonu A přednášku na téma Získávání, zpracování a užití včelích produktů,“ připomenul předseda okresní organizace ČSV Jan Masopust.

Hned v pátek ráno po slavnostním zahájení veletrhu proběhne na pódiu vyhlášení výsledků soutěže o značku Regionální potravina Ústeckého kraje a Potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče. V kulturním programu vystoupí Monika Absolonová a Josef Vágner. Sobota patří časopisu Receptář a finále Letní kulinářské soutěže, kterou připravila Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb. „Finalisté připraví letní saláty s domácím dresingem. Své recepty představí Lukáš Čapek, který je žákem naší školy, Eliška Němečková a Šimon Korejs. Do prvého ročníku, který má za cíl přilákat do gastronomických oborů nové žáky, se přihlásilo 38 soutěžících z celé ČR,“ prozradil učitel SŠ Ladislav Pertl. Sobotní doprovodný program obohatí Michaela Dolinová a Roman Vojtek.

V neděli se návštěvníci mohou těšit na vyhodnocení soutěží časopisu Zahrádkář o nejzajímavější kuriozitu, největší výpěstek a poznají vítěze 12. ročníku soutěže Křišťálové jablko. Hlavním hostem kulturního programu je Petra Janů. V pondělí je na programu vyhlášení 13. ročníku soutěže Zelí roku, v úterý se mohou návštěvníci těšit na oblíbenou skupinu Babouci a ve středu na skupinu YOYO Band.

Výstaviště je každý den otevřené od 9 do 17 hodin, vstupné zůstává stejné jako v minulém ročníku. Návštěvníci mohou využít kyvadlovou autobusovou dopravu z autobusového nádraží, Mírového náměstí a z horního nádraží. Prodejní přehlídka je poprvé šestidenní a organizována pod hlavičkou Městských kulturních zařízení Litoměřice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru