Letecké muzeum v Bezděkově letos vidělo přes tisíc návštěvníků. A zve na Den otevřených dveří
Foto zdroj: město Žatec
Co se chystá

Žatec/Bezděkov - Bezděkovské letecké muzeum 11. stíhacího leteckého pluku na okraji města Žatce má za sebou svojí druhou muzejní sezónu, která končí posledním září. Návštěvníky ale zve v říjnu na Den otevřených dveří.

Příprava na letošní sezónu probíhala už v zimních měsících, kdy bylo vytvořeno zcela nové sociální zázemí a vznikl letecký bar s možností občerstvení návštěvníků. Změnou prošlo i technické zázemí, kde vznikla učebna pro mladé piloty a také letecký simulátor, kterého v letošní sezóně hojně využívalo několik tříd základních škol a v období prázdnin i příměstské tábory.

Právě práci s mládeží se členové spolku Letci Žatec v tomto roce věnovali nejvíce. Muzeum se stalo partnerem vsetínského Junior pilot klubu, který iniciovala firma Aeroteam a mládež od 6 do 16 let se mohla zapojit do on-line výuky mladých pilotů. Největší atrakcí muzea přesto zůstal zmiňovaný letecký simulátor a nebylo snad jednoho školáka, který by si nezkusil řídit malý vrtulový letoun.

„Velkých změn se dočkaly i některé jednotlivé expozice. Loňští návštěvníci muzea reagovali na podněty průvodců-pilotů a v průběhu roku přinesli do muzea bývalého letiště Korea-Merkur spoustu nových exponátů,“ uvedl majitel objektu a člen spolku Letci Žatec František Blahout. Ty byly zařazeny buď do již existujících expozic, nebo vznikly i zcela nové expozice, jako například Technické opravny pluku, kde se nově nachází několik původních technických rarit, sloužících k zabezpečení letového provozu. Nejvzácnějším kouskem bylo získání učební pomůcky z bývalého Vojenského leteckého učiliště v Košicích. Řez turbínou letounu L-29 Delfín upoutal pozornost spousty technicky zdatných návštěvníků.

Velkou proměnou prošla v loňské sezóně velice oblíbená expozice Tygří letky. Historie Tygřích letek sahá až do roku 1937, kdy američtí piloti bránili Čínu před Japonci a po mnoha letech byla v roce 1961 obnovena činnost Tygřích letek mezi západními elitními stíhacími piloty. Právě na žateckém letišti vznikla v roce 1991 první Tygří letka, která se zúčastnila slavného "Tyger meet" v anglickém Fairfordu, kde byli původně východní piloti velice oceněni za své vystoupení svými kolegy ze západu a byli přijati do tygří asociace.

Krátce na to žatecká Tygří letka zanikla z důvodu zrušení letiště a na její zrod navazuje dnešní 211 Tygří letka z Čáslavi na letounech JAS Grippen. Tygří expozice byla při prohlídkách v letošní sezóně opět v obležení zvláště proto, že bezděkovské muzeum příběhů reprezentují průvodci, bývalí elitní piloti této Tygří letky, se svými osobními příběhy.

V průběhu sezóny se podařilo navázat úspěšnou spolupráci s regionálními médii a jako bonbónek i s Country rádiem. Díky nim se muzeum dostalo do povědomí široké veřejnosti a letošní návštěvnost přesáhla tisícovku. „Na tak malé a začínající muzeum docela dobrý počin. Proto se vedení spolku Letci Žatec rozhodlo letošní muzejní sezónu o něco prodloužit.

Ještě první říjnovou sobotu zorganizoval další Den otevřených dveří a pro návštěvníky navíc připravil malé překvapení ve formě podpisové akce posledního vydání knihy Etudy ještě vonící luftem Václava Vaška. Jeden z nejlepších stíhacích pilotů, ve světě známý pod přezdívkou "Double Wendy", nejen že podepíše zájemcům uvedenou knihu, vydanou u příležitosti loňského otevření muzea, ale osobně provede návštěvníky expozicemi včetně příběhu, po kterém západní piloti pronesli památnou větu, že za dob studené války se našich pilotů báli, ale po jejich představení ve Fairfordu uznali, že málo,“ napsal Blahout.

Přijďte si poslechnout tento příběh při posledním Dnu otevřených dveří bezděkovského leteckého muzea dne 2.10.2021, kdy bude letošní muzejní sezóna Leteckého muzea Korea-Merkur ukončena. Přesto je možno i po sezóně, na telefonickou objednávku, provést prohlídku pro skupiny návštěvníků kdykoli. Kontakt najdete na www.letci-žatec.cz, nebo na FCB pod názvem Letecké muzeum Korea-Merkur, nebo portálu Kudy z nudy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru