Závod, jaký tu ještě nebyl! Na Litoměřicko poprvé zavítá fenomén Gigathlon
Foto: Gigathlon.com
Co se chystá

Ústecký kraj - Na sever Čech se letos přesune letošní ročník tuzemského Gigathlonu. Jde o závod, který má tradici ve Švýcarsku a stal se tam fenoménem. Závodí se v plavání, na in-line bruslích, silničním a horském kole a v běhu. Velká část závodů se odehraje na Mostecku.

Třetí ročník Gigathlonu v Česku se bude konat v termínu 31. srpna až 2. září v Ústeckém kraji.

Hlavní zázemí poskytne Labe Aréna v Račicích. Organizátoři připraví zbrusu nové tratě a kombinace 5 disciplín, které povedou napříč celým Ústeckým krajem.

"První dva ročníky ukázaly, že lidé mají zájem o multisportovní akce a současně o all inclusive servis, který jim umožní strávit komfortně celý víkend v pěkném prostředí s rodinou nebo s partou kamarádů. Budeme proto i nadále rozvíjet koncept závodu s cílem oslovit široké masy nadšenců vytrvalostního sportu. Jsme nadšeni z možnosti uspořádat další ročník v Račicích a okolí a ukázat tak závodníkům krásná místa Ústeckého kraje," uvádí organizátoři závodu.

Jedná se o závod na dvě etapy, tzn. že účastníci musí zvládnout všech 5 disciplín dvakrát (1x v sobotu a 1x v neděli). Pořadí disciplín i jejich délka se každý soutěžní den stanovuje jinak a není pevně určena, pořadatelé připravují pro každou disciplínu a den dvě odlišné trasy.  



Na účastníky čeká ve dvou závodních dnech celkem 344 km a více než 6000 metrů převýšení, které musí zvládnout v součtu všech pěti disciplín plavání, inline brusle, běh, silniční a horské kolo. Závodníci absolvují každý den všech pět disciplín v jiném pořadí.

Trasy závodu Gigathlon Czech Republic zavedou účastníky do těch nejhezčích koutů Ústeckého kraje, zejména do Českého středohoří a do Krušných hor. Sobotní trasy povedou z Račic na Mostecko a ty nedělní se odehrají v okolí centrálního místa Labe Arény. Každá z 10 etap je originální a povede jinými místy, zejména sobotní trasy ponesou známku vysokého sportovního výkonu a budou mít delší vzdálenosti a značné převýšení. 

Novinkou pro rok 2018 bude kromě dvoudenního závodu Weekend Gigathlon také nabídka Gigathlon ochutnávky v podobě kratší verze jednodenní Gigathlon, kdy závodníci absolvují pouze sobotní část závodu. Zavedením této novinky dojde k otevření bran Gigathlonu i pro ty sportovní nadšence, kteří si zatím netroufají na plnou závodní verzi a chtějí si tuto ojedinělou akci poprvé vyzkoušet.

První disciplínou sobotního závodu bude SILNIČNÍ KOLO. Cyklisté budou mít čest zahájit víkendovou sportovní výzvu hromadným startem v 6:30 ráno, kde se vydají na rozmanitou pouť napříč Ústeckým krajem z Račic směr Mostecko. Cestou je čeká z počátku rovinatá část trasy přes Roudnici nad Labem kolem hradu Hazmburk podél vinařské oblasti Třebívlice. Odtud začne trasa měnit svůj profil a závodníci zjistí, že i České středohoří má své kopce a kopečky. Výhledy do krajiny budou senzační, trasa zavede účastníky i kolem nejvyšší hory kraje Milešovky a pak se již bude stáčet pomalu ale jistě do cíle na mosteckém Hipodromu, který se stane hlavním logistickým centrem sobotního závodu.

Štafetu převezmou na hipodromu BĚŽCI, které čeká atraktivní trať o délce půlmaratonu napříč městem Most. Zajímavosti bude poprvé v historii českého Gigathlonu přerušení disciplíny běh třetí disciplínou v pořadí PLAVÁNÍ. Po absolvování první poloviny běžecké části, která mimochodem povede krásným lesoparkem s výběhem na nejzápadnější vrch Českého Středohoří Ressl (413 m n.m.), se běžci dostanou k vodní nádrži Matylda, kde je čeká příjemné ochlazení a plavecká část o délce 3 km. Od Matyldy zpět se poběží centrem města i s výhledem na kostel Nanebevzetí Panny Marie, který se zapsal do Guinessovy knihy rekordů svým spektakulárním přesunem na kolejích v roce 1975.

Zpět na hipodromu, kde zažijeme nefalšovanou atmosféru dějiště jinak hlavně dostihových závodů, se na svou pouť vydají závodníci na HORSKÉM KOLE. Cestou necestou je čeká trasa měřící 67 km s úchvatnou scenérií cyklostezek vedoucích po rekultivačním území na úpatí hnědouhelné mostecké pánve, konkrétně kolem stále ještě aktivní těžby v dolu ČSA. Jakmile spatří unikátní zámek Jezeří, bude bikerům jasno, že nyní jsou již definitivně na svazích Krušných hor, kde začnou nabírat výškové metry. Odměnou jim budou trasy v panenské přírodě, dechberoucí výhledy a také rychlé sjezdy zpět do údolí, kde se opět vrátí na hipodrom, aby předali poslední štafetu dnešního dne závodníkům na INLINE BRUSLÍCH. Tato disciplína bude absolutním vrcholem dne, jelikož se odehraje na unikátním 3,4 km dlouhém oválu se kvalitním asfaltovým povrchem kolem Hipodromu, který inlinisté obkrouží celkem 8x. 

Po sportovní stránce nebudou nedělní trasy tak dlouhé a náročné jako v sobotu, o to větší důraz bude kladený na atraktivitu a zajímavá místa, kudy trasy povedou. Závodníci se podívají mimo jiné až na vrchol jednoho z nejvýznamnějších míst a symbolů národní historie, horu Říp nebo také do Terezína, nechvalně připomínající nedávnou minulost doby druhé světové války. Start první disciplíny bude velmi originální a zavede sportovce až do Středočekého kraje na soutok Vltavy a Labe pod zámek města Mělník, odkud se inlinisté vydají podél nádherné Labské stezky zpět směr Račice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru