ROZHOVOR: Utíkal z výchovného ústavu, kradl a fetoval. Teď se musím postarat o svou rodinu, říká 18letý vězeň Miroslav
Odsouzený Miroslav. Foto: Jitka Fárová
Litoměřice

Všehrdy – Jmenuje se Miroslav. Je mu 18 let a pochází z Liberce. Teď je jeho domovem Věznice Všehrdy. Ve vězení je 16 měsíců, za tři měsíce by měl jít na svobodu. Jak se vlastně tak mladý člověk dostane do křížku se zákonem? Změní ho vůbec pobyt ve vězení?

Jak jste se dostal do vězení?

Byl jsem ve výchovném ústavu, ale utíkal jsem, tím jsem mařil (Pozn redakce: maření úředního rozhodnutí) a dostal jsem se sem.

Proč jste byl ve výchovném ústavu?

Moje trestná činnost byl to, že jsem kradl, fetoval jsem, byl jsem hodně na ulici, kradl jsem, abych měl peníze na drogy.

Co vaše rodina?

Staral se o mě děda. S mámou a tátou to nevyšlo. Když umřela babička, tak mě dal děda do děcáku, protože mě nezvládal a tím to začalo.

Jak dlouho tu jste?

Jsem tu 16 měsíců, za chvíli jdu ven, za tři měsíce.

Kde máte rodiče?

Táta šel s mámou sedět, já se chytil špatný party, nechodil jsem do školy, fetoval jsem, všechno jsem rozbíjel.

Co vaše dětství?

S otcem jsem jezdil po kolotočích, to mě bavilo, ale pak mě zavřeli. Mám základní školu.

Změnil vás pobyt ve vězení? Poučil jste se?

Dalo mi to hodně, nejvíc to, že tu nemám rodinu, nevidíme se. Vzal jsem si z toho hodně, musím se postarat o svou rodinu. Mám dědu a dvě sestry.

Co budete dělat, až vás pustí na svobodu?

Mám plán, mám i přítelkyni, najdu si práci, začnu šetřit, vrátím dluhy a musím se postarat o sebe a rodinu. Práce mi nevadí, dělám cokoliv, budu sekat, dělat s krumpáčem, to je jedno. Tady jsem si udělat kurz kuchaře.

Co jste vařil?

Všechno, ale hlavně svíčkovou, to mi šlo.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru