Hasič z Ústeckého kraje pomáhá ve světě zvládat následky velkých neštěstí
účastnil se záchranářských misí v Alžíru, Pakistánu, Nepálu, Bejrútu. Foto: archiv Jiřího Kubeše
Litoměřice

Ústecký kraj - Jiří Kubeš je pětačtyřicetiletý pražský hasič, postoloprtský patriot a občan. Kluk, který s hasičinou začínal právě v Postoloprtech u jednotky SDH Postoloprty.

Když nastoupil v pondělí 6. února do práce na centrální hasičskou stanici hlavního města Prahy na Sokolské ulici, neměl ani tušení, že večer bude mířit se svým týmem do dalekého Turecka, které postihlo silné zemětřesení a Česká republika do Turecka vyslala odřad pražského a ostravského USAR týmu. Co znamená zkratka USAR? Jde o Urban Search and Rescue a odkazuje na zachraňování lidí v městském prostředí, vyhledávání a pomoc zasypaným lidem.

Jirka přistál s pražským odřadem v turecké Adaně, z které se posléze přesunul letecky a kamionem již kompletní tým do 400 km vzdáleného Adiymanu. Tam byl právě jmenovaný český USAR tým, kterého byl Jiří Kubeš součástí nasazen.

edeniky 6118

Domů přilétl tým večer 17. února a k bilanci jeho nasazení patří záchrana tří živých osob a vyproštění 78 těl obětí devastujícího zemětřesení.

Jak Jirka našemu deníku řekl, jeho funkce v týmu je styčný důstojník určený do velících štábů a koordinace záchranných prací. Turecko nebyla jeho první zahraniční misí, účastnil se záchranářských misí v Alžíru, Pakistánu, Nepálu, Bejrútu a právě zmiňovaném Turecku, také byl součástí humanitárních misí v Albánii, Bulharsku, Chorvatsku, Arménii a na ukrajinsko-slovenské hranici působil 14 dní ve štábu při koordinaci přílivu válečných uprchlíků.

edeniky 6117

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru