Dbejte na správnou údržbu komínů! Čistit byste je měli minimálně třikrát do roka, vyhnete se riziku požáru
Ilustrační foto: HZS ČR
Litoměřice

ČR - Každoroční varování odborníků ohledně nutnosti pravidelné údržby spalinových cest si lidé bohužel stále neberou k srdci. S příchodem zimy mají hasiči tradičně plné ruce práce s požáry od komínů. Nejinak je tomu i letos. Ke konci roku hasiči zasahovali v obci Kuks v okrese Trutnov, Šosůvce v okresu Blansko či v Doubravicích na Českobudějovicku.

Přes dlouhodobou snahu odborníků o osvětu podobných incidentů neubývá. Jen za rok 2018 došlo ke vznícení sazí ve špatně udržovaných komínech v 846 případech. Další více než stovku požárů má na svědomí jejich špatná konstrukce. Ani přes stále častější výzvy hasičů, aby lidé na pravidelnou údržbu komínů nezapomínali, se nijak výrazně nezvyšuje počet lidí, kteří pravidelně povolají kominíka k preventivní kontrole spalinových cest. Každoroční mediální kampaň zacílená na nutnost pravidelné údržby spalinových cest sice pomáhá ke zvýšení povědomí veřejnosti ohledně rizika požáru ze vznícených sazí, její účinek je ale bohužel spíše sezónní. „Počty zákazníků se v průběhu roku dynamicky nezvyšují, ale vždy, když se zpráva o požárech způsobených špatným stavem spalinových cest objeví v médiích, evidujeme mírný nárůst poptávky po kominických pracích,“ potvrzuje Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků ČR.

Povinnost zavolat kominíka na čištění a kontrolu spalinové cesty, a tím minimalizovat nebezpečí vzniku požáru, mají majitelé a provozovatelé spotřebičů paliv podle platné vyhlášky o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty minimálně jedenkrát do roka. Za zvýšené požární nebezpečí lze přitom považovat již 5mm nános sazí. Soudní znalec v oboru požární ochrany Pavel Dědič k tomu dodává: „Čištění spalinových cest pro spotřebiče na pevná paliva si mohou provádět provozovatelé svépomocí, a to podle potřeby, minimálně však 3 x do roka. Jedenkrát do roka by si však bez ohledu na to, jaké palivo používají, měli objednat vyčištění a kontrolu spalinových cest u oprávněné osoby – tedy kominíka. Tato povinnost vyplývá ze zákona o požární ochraně a z příslušné prováděcí vyhlášky.“

Požáry ale nejsou jediným nebezpečím, které topná sezona přináší. Neméně závažné jsou otravy oxidem uhelnatým. Uvádí se, že v ČR se jedná o stovky případů. Na začátku prosince zemřel muž ve Vysokém Mýtě, který si přitápěl plynovým kotlem ve skleníku. Hasiči v Královéhradeckém kraji zase zaznamenali jen od začátku listopadu 3 vážné otravy, z nichž jedna skončila smrtí psa. Pravidelný servis všech spalinových cest bez ohledu na používané palivo je proto naprosto zásadní.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru