Ulice v Lovosicích nově hlídá asistent prevence kriminality. Městská policie by měla posílit i do budoucna
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Nový „preventista“ se v ulicích města pohybuje od listopadu. Poznáte ho podle uniformy, která má shodné znaky s tou, co nosí strážníci, s nápisem „Asistent prevence kriminality“.

Preventista má za úkol hlídkovou a obchůzkovou službu, získávání poznatků o bezpečnostní situaci a jejich předávání příslušným útvarům policie a orgánům veřejné správy. Průběžné analyzování bezpečnostní situace po jednotlivých územních celcích a navrhování, popř. organizování situačních preventivních opatření ke snížení výskytu trestných činů a dalších bezpečnostních problémů.

Od jeho činnosti město očekává snížení výskytu delikventní činnosti, jako je vandalizmus, porušování veřejných vyhlášek a zlepšení bezpečnostní situace na veřejných prostranstvích. Dále pak oslabování rizikových faktorů, které přispívají k výskytu delikventního jednání. Vytvoření efektivního a stálého systému sběru, předávání a poskytování informací v oblasti prevence kriminality mezi všemi složkami.

V praxi to znamená, že pracovník obchází město a provádí kontrolu situace. Má vytipované kontrolní body dle instrukcí velitele. V určité dané hodiny se připojuje k hlídce MP. Může zajišťovat použité injekční stříkačky a s sebou nosí potřebné vybavení. Má vysílačku, kterou může přivolat hlídku nebo nahlásit problematickou situaci. Je připraven pomoci osobě, která upadla do bezvědomí, zavolat záchrannou službu a vyčkat s postiženým do jejího příjezdu. Může také pomáhat při odchytu zvířat. Každý den podává hlášení o své činnosti veliteli městské police nebo jeho zástupci.

„Do budoucna plánujeme ještě nejméně jednoho člena této hlídky. Pracovníkům se také rozšíří spektrum povinností a doufám v zlepšení vztahu městské policie s veřejností. Preventisté se soustřeďují na problémové lokality, jako je například vlakové nádraží, kde se mohou zdržovat nepřizpůsobivé živly. Budou se snažit zamezit vandalizmu na dětských hřištích a shlukování lidí, kteří zde působí problémy. Doufáme, že díky této prevenci poklesne vandalizmus a zlepší stav městského mobiliáře,“ vysvětlil Milan Dian, starosta města.

Asistent prevence kriminality je zaměstnancem městské policie, absolvoval vstupní zdravotní prohlídku a má osvědčení o úspěšném absolvování školení dle zákoníku práce. Svou pracovní činnost vykonává v katastru města a to od pondělí do pátku od 7 do 15:30 hodin.

„Ve střednědobém horizontu bychom rádi posílili městskou policii ještě o pracovníky, kteří budou mít na starosti dohled nad kamerovým systémem města. Tato myšlenka se zatím rodí. V tuto chvíli dáváme dohromady podrobnosti pracovních činností, zamýšlíme se nad technickým zajištěním, financováním a pracovištěm,“ dodal starosta.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru