ČOI: Za diskriminaci na koupalištích mohou padat sankce až 3 milióny korun
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Štětí – Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) provádějí šetření v rámci mimořádných kontrol, které se uskutečnily na pěti koupalištích v Ústeckém kraji. Kontroly vyvolalo podezření na diskriminaci části návštěvníků v rozdílné výši vstupného.

Čtyři z těchto koupališť leží na Teplicku. Jedná se o lokalitu Dubí, Bílinu, Osek a Duchcov. Páté je ve Štětí. Na náš dotaz, směrovaný tento týden na dubskou radnici, zda už jsou k dispozici výsledky kontrol, nám tajemník Radek Kindl odpověděl, že o žádném šetření ČOI nic neví.

Pracovníci České obchodní inspekce nám nicméně probíhající šetření potvrdili. „Kontrolami jsme zjistili, že se všichni prověřovaní provozovatelé dopustili při prodeji vstupného diskriminačního jednání vůči určité skupině spotřebitelů,“ uvedla k závěrům kontroly Renata Linhartová, ředitelka ústecké pobočky ČOI.

Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha deklarovali provozovatelé slevu prostřednictvím veřejně přístupných ceníků. Nejčastěji šlo o 50–70 % slevy ze vstupného pro obyvatele obce, kde se koupaliště nachází. V jednom případě byly zvýhodněny i místní školy. „Poskytování cenových výhod bylo vázáno na předložení občanského průkazu, náramku na slevu nebo průkazu vydaného městským úřadem. Vydání takového průkazu bylo dokonce podmíněno i bezdlužností za odvoz komunálního odpadu,“ uvádí Fröhlich.

Zjištěná jednání provozovatelů jsou podle Fröhlicha porušením zákazu diskriminace ve smyslu § 6 zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. „Se všemi provozovateli vedeme správní řízení, která ještě nejsou u konce. S největší pravděpodobností ale budou padat sankce. Všechno nasvědčuje tomu, že byla naplněna podstata diskriminačního jednání a za to hrozí provozovatelům koupališť ze zákona pokuta až do výše 3 miliónů korun,“ dodává k případu Fröhlich.

Při provedených kontrolách byla podle mluvčího ČOI zjištěna i další porušení zákona o ochraně spotřebitele. Mimo jiné nekalé obchodní praktiky. Na dotaz, jak dlouho ještě šetření potrvá, nám Fröhlich řekl: „Záleží na dotyčných provozovatelích, jak se k tomu postaví. Může to trvat 1–2 měsíce, ale pokud se začnou odvolávat a protahovat řízení, může se to táhnout rok i déle.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru