FOTO: Na Rané se povalovaly desítky mrtvých a tlejících ovcí
Pozůstatky ovcí na Rané. Foto: čtenář
Litoměřice

Raná – Vrch Raná je široko daleko považován za Mekku českých paraglidistů. Na vzduchoplavce vznášející se nad krajinou Českého Středohoří se jezdí dívat celé rodiny i s malými dětmi. Je to pro ně bezva výlet, příjemná procházka. A právě jedna taková procházka se stala pro pana S. nepříjemným zážitkem, se kterým se nám neváhal svěřit.

Kopec Raná se svou nadmořskou výškou 457 metrů byl v minulosti prohlášen za národní přírodní rezervaci. Tradicí se tu stala pastva koz a ovcí. Pan S., který na kopec často chodí se svými psy, vzpomíná, jak to tu za dřívějších časů vypadalo. „S pejsky jsme při tréninku občas mávli na pastevce se stádem a jeli dál, taková fajn romantika,“ píše veřejně na svém facebooku.

Situace na Rané se ale měla záhy změnit, pan S. byl zděšen šokujícím nálezem. „Desítky mrtvých ovcí poházených v křovinách i na louce,“ pokračuje ve svém příspěvku na sociální síti. Zvířecí ostatky v podobě kostí i kůží se měly povalovat u ohrad, kde se ovce běžně pásly.

Redakce se s touto informací obrátila na Státní veterinární správu, které nález tlejících ovcí v okolí Rané dosud nikdo nehlásil. Veterináři přistoupili k okamžitému řešení. „Ještě tentýž den provedli zaměstnanci Krajské veterinární správy šetření Vašeho sdělení, jehož výsledkem bylo sebrání 1 pytle kostí (15 kg) chovatelem ovcí a majitelem pozemku, který kosti předal asanačnímu ústavu,“ uvedla ve zprávě inspektorka veterinární hygieny Ústí nad Labem Svetlana Drážďanská.

Zvířecí pozůstatky volně pohozené v přírodě jsou přitom potenciálním zdrojem rizik pro zdraví lidí a zvířat. Chovateli uhynulého zvířete hrozí podle krajských veterinářů za podobné jednání pokuta ve výši až 500 tisíc korun.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru