Žáci volají po sexuální osvětě. Zajímá je také ekologie a sport
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Litoměřičtí školáci se i letos sešli, aby společně vymysleli, co chtějí ve městě změnit. Výsledky jsou letos překvapivé. Ukázalo se totiž, že nejvíce si přejí přednášku o zdravém a konsenzuálním sexu (sex se souhlasem obou zúčastněných) a zajištění bezpečí a osvěty pro LGBT komunitu (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby).

Tyto návrhy získaly nejvyšší podporu na závěr společného diskusního Mladého fóra, které se včera za účasti téměř šesti desítek zástupců litoměřických základních a středních škol uskutečnilo v sále ZŠ Boženy Němcové.

Nápad uspořádat přednášku o sexu získal bezkonkurenčně nejvyšší počet hlasů, zvítězil se 20 body, druhé místo (LGBT) obdrželo 8 hlasů. Třetí příčku se sedmi body obsadil návrh na zřízení tělocvičny u ZŠ Masarykova. Mezi dalšími návrhy bylo například zavedení kontrol policie v klubech či kvalitní stravování v Centrální školní jídelně. Do desítky nápadů postoupilo také zprovoznění odpočitávadla na semaforech pro chodce, zavedení vratných kelímků na akcích, položení umělého trávníku na fotbalovém hřišti v kasárnách, uklizení skateparku či umístění kontejnerů na tříděný odpad na Mírové náměstí. „Oproti minulým ročníkům vidím zajímavý posun například v otázce stravování. Zatímco v minulosti děti navrhovaly například vybudování McDonaldu, nyní poptávaly více zdravých stravovacích podniků,“ pochválila děti koordinátorka Zdravého města Litoměřice Irena Vodičková.

To, že se město návrhy dětí bere vážně, potvrdil i místostarosta Lukas Wünsch. Žáky a studenty seznámil s tím, jak se město zaobírá jejich loňskými návrhy. Mezi přáními byla například modernizace litoměřického krytého bazénu. Včera se děti dozvěděly, že se dočkají a město do budoucna počítá s investicí přibližně 60-80 milionů do rozšíření a vylepšení areálu. Žáci minulý rok volali například také po vybudování zázemí s uzamykatelnými skříňkami na Střeleckém ostrově, ty byly uvedeny do provozu ještě během loňské sezony. „Názory mládeže jsou velmi důležité, konec konců jednou bude tato generace řídit naše město a již nyní tito mladí lidé přicházejí s velmi dobrými nápady. Často se shodují s názory současného vedení města,“ zhodnotil místostarosta.

O tom, jakými návrhy se město bude nadále zaobírat, nyní rozhodne anketa, která se uskuteční formou hlasování v aplikaci Mobilní rozhlas. K dnešní desítce nápadů bude připojeno ještě 6 témat vzešlých ze školních fór, která předcházela Mladému fóru a konala se postupně na všech základních školách. Těmi jsou zřízení místa pro setkávání mládeže, vybudování jump parku (skákací park), BMX dráha, delší otevírací doba školní jídelny, zkrácení čekací doby v nemocnici a více sportovních hal.

Žáci a studenti litoměřických škol diskutovali takto problémy města již podeváté. Projekt s názvem „Desatero priorit Litoměřic očima mládeže“ organizuje Zdravé město Litoměřice ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy Sever.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru