REPORTÁŽ: Poprvé v Ústeckém kraji! Policisté kontrolovali kamioňáky z autobusu
Policisté jednání v provozu zaznamenávali na několik kamer. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Řehlovice – Vaří si při jízdě, sledují filmy, telefonují. Řidiči kamionů si myslí, že je ve výšce kabiny nemá policie při jejich počínání šanci přistihnout. V úterý se na dálnici D8 ale přepočítali.

Nastupuji do bílého autobusu. Nemá žádné označení a je to na první pohled tuctové Iveco. Uvnitř ale nejsou žádní pasažéři, jen policisté s kamerami a vysílačkami. Vyrážíme na kontrolní akci, která je zaměřená právě na řidiče nákladních vozidel a autobusů. Pohybovat se budeme na dálnici D8 od Lovosic skoro k hranicím s Německem.

Autobus v Řehlovicích najíždí na autostrádu směr Praha. Ubíhají čtyři minuty a policisté dokumentují první prohřešek. Rumunský kamion předjíždí tam, kde je to zakázané. O chvilku později míjíme další tahač s návěsem, jehož řidič za jízdy telefonuje. Pravačkou drží mobil u ucha, vybavuje se a za sebou má mnohatunový kolos. Deset kilometrů, dva přestupky, které mohou stát někoho život.

2603kamony2

Nenápadný autobus, který použili policisté na D8. Foto: Oldřich Hájek

„Energie nákladního vozu při nárazu se rovná pádu malého letadla, následky bývají velmi vážné,“ říká k haváriím těžkých náklaďáků Jiří Ušák, vedoucí dopravních policistů v Ústeckém kraji.

Policisté dění okolo autobusu monitorují z vnitřku autobusu, pořizují videozáznamy. To kdyby se někdo vymlouval a nesouhlasil na místě s pokutou. Důkazní materiál se následně dokládá do správního řízení na příslušném úřadě. Za autobusem jedou policisté ve služebních vozidlech, kteří řidiče hříšníky odvádějí na bezpečná místa k zastavení. Na výjezdech z dálnice stojí policejní auta s výstražnými majáčky. Dohromady jde asi o dvacet policistů, kteří se na první akci svého druhu v Ústeckém kraji podílejí.

První dvě hodiny dopravní akce mají zajímavé výsledky. Ze zhruba čtyř desítek kontrolovaných vozů je deset provinilců. Kromě telefonování či již zmíněného předjíždění jde také například o nepřipoutání.

Mimochodem – ono předjíždění přijde rumunského šoféra pěkně draho. Musel zaplatit desetitisícovou kauci a bude mu hrozit zákaz řízení až na jeden rok.

2603kamiony3

Řidič kamionu právě telefonuje. Jeho jednání je nahrané na kameru. Foto: Oldřich Hájek

Akce nebyla jednorázová. „Budeme se podobným kontrolám dále věnovat na základě analýzy,“ uvedl Jiří Ušák. Pokud nebudou policisté jezdit rovnou v autobusu, budou používat digitální dalekohledy. Cílem je zklidnění řidičů, odstranění nešvarů a zvýšení bezpečnosti na našich silnicích.

Vloni nákladní auta v kraji způsobila nehody, při kterých zemřeli dva lidé, desítky jich byli zraněných.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru