Vláda schválila další nárůst důchodů. „Lidé si to za celoživotní dřinu zaslouží,“ říká ministryně Maláčová.
Ilustrační foto: Pixabay.com
Litoměřice

ČR - Vláda na začátku dubna schválila nárůst důchodů v průměru o 900 Kč. Během jednání byl schválený konkrétní princip valorizace, který nad běžné zákonné navýšení zvedá všechny důchody o fixní částku. Tato částka bude stanovena podle vývoje ekonomiky v tomto roce a bude se blížit 200 Kč. Navýšením o pevnou částku si více polepší důchodci s podprůměrnou výší penzí.

„Tento rok jsme se rozhodli navýšit důchody víc, než musíme podle zákona. Kromě průměrného navýšení o 700 korun tak přidáme ještě všem důchodcům pevnou částku, bez ohledu na to, jaký důchod mají. Chci totiž, aby důchody byly nejen důstojné, ale také aby zde existovala solidarita. Lidé si to za celoživotní dřinu zaslouží,“ uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Vláda dnes rozhodla, že výše pevné částky, o kterou budou současným penzistům důchody navýšeny, bude stanovena tak, aby spolu se zákonnou valorizací daly dohromady nárůst o 900 Kč u průměrné penze. Pevná částka bude stanovena tímto způsobem, protože valorizace procentní výměry důchodů závisí na růstu mezd a inflace v tomto roce.

Průměrné penze by tak měly v příštím roce vzrůst zhruba na 14 200 Kč. V roce 2021 by měl průměrný důchod činit 15 000 Kč, tedy téměř 40 % průměrné mzdy. Toto navýšení přinese dodatečné výdaje pro státní rozpočet v roce 2020 ve výši zhruba 7,5 mld. Kč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru