VIDEO: Od Řípu jela nekonečná kolona motorkářů! Policisté si přejí, aby jich havarovalo co nejméně
Hromadný příjezd na mostecký polygon. Foto: Petr Marek
Litoměřice

Ústecký kraj - V Ústeckém kraji odstartoval 2. ročník preventivní aktivity zaměřené na motorkáře Začněme spolu aneb kolama dolů. Jeho součástí byla hromadná jízda motorkářů napříč Ústeckým kraje. Jeli od Řípu na mostecký polygon. V koloně byly asi čtyři stovky strojů.

Výjezd motorkářů proběhl organizovaně za doprovodu dopravních policistů na policejních motocyklech. Společná jízda se uskutečnila na stanovené trase v délce 76 kilometrů. Účastníci jízdy obdrželi před začátkem jízdy reflexní šle, které přispívají ke zvýšení viditelnosti v silničním provozu.

Startovalo se v 10:00 hodin na parkovišti pod horou Říp. Trasa vedla po silnici II/608 ve směru Roudnice - Lovosice. V Lovosicích po nájezdu na silnici I/15 se pokračovalo do Mostu. Kolona zhruba 400 motocyklů na mostecký polygon dorazila před polednem.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=qEGv4P0Mr9M

Na polygonu se účastníci jízdy zapojili do programu připraveného ve spolupráci s centrem bezpečné jízdy, které je součástí Autodromu Most. V areálu výcvikového centra proběhly ukázky kurzů bezpečné jízdy na cvičných plochách i aktivní trénink bezpečné jízdy pro jednotlivce. Motorkáři si mohli ověřit přesnost rychloměrů motocyklů porovnáním stanovené rychlosti s rychlostí měřenou policejním radarem. Zároveň si mohli prostřednictvím testu vyzkoušet své teoretické znalosti z pravidel na silnicích.

Projekt s názvem „Začněme spolu aneb kolama dolů“ připravilo Ředitelstvím služby dopravní policie Policejního prezidia ČR ve spolupráci s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR. Realizaci sobotní jízdy zajistilo Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje.

Fotogalerie

Sobotní zahajovací akce na se zúčastnil ředitel Ředitelství služby dopravní policie PP ČR brig. generál Ing. Tomáš Lerch. Za Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje se do akce zapojil vedoucí krajské dopravní policie plk. Jiří Ušák. Aktivním podílem k úspěchu akce přispěl také krajský koordinátor BESIPu Jan Pechout.

Cílem projektu je oslovení motorkářů, prezentace nových bezpečnostních prvků motorkářům a zprostředkování praktického vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů na začátku motorkářské sezóny. Primárně jde o snížení následků a počtu dopravních nehod zaviněných motorkáři a zároveň o osvětu všech účastníků silničního provozu. Neméně důležitým cílem je zvýšení pocitu důvěry a empatie mezi motorkářskou komunitou a dopravními policisty - policisté nejsou pro motorkáře soupeři nebo nepřátelé, ale jsou partneři se společným cílem bezpečného návratu.

V Ústeckém kraji motocyklisté v loňském roce zavinili 160 nehod (+ 26 ve srovnání s rokem 2017). Zemřelo při nich 7 lidí (+ 3 ve srovnání s 2017). Těžká zranění utrpělo 15 osob (- 6 ve srovnání s 2017). Lehkých zranění policisté evidují 106 (+ 14 ve srovnání 2017). Alkohol byl zjištěn u 9 řidičů (+ 1 ve srovnání 2017).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru