Centrum pro výzkum geotermální energie navštívili zástupci Evropské komise
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Zástupci Evropské komise (EK) navštívili ve čtvrtek v Litoměřicích právě dokončené Centrum pro výzkum geotermální energie Ringen, které bude slavnostně otevřeno 4. června. Delegaci v čele s Jurajem Nociarem, vedoucím kabinetu místopředsedy Evropské komise a komisaře pro energetickou unii Maroše Šefčoviče, přivítali starosta Ladislav Chlupáč společně s místostarostou Karlem Krejzou a profesorem Tomášem Fischerem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který je zároveň ředitelem centra.

Juraj Nociar ocenil v rámci diskuse přínosy litoměřického projektu. Oproti jiným totiž neřeší jen problém Ústeckého kraje či Česka, ale může být aplikován i v jiných lokalitách Evropské unie s vhodnými geologickými podmínkami, kde řeší podobný problém - náhradu hnědého uhlí jako již nevyhovujícího zdroje vytápění.

2005geotermalnic2

Zdroj: www.litomerice.cz

Geotermální projekt, jehož nositelem je Univerzita Karlova, byl označen za velmi dobře připravený a má tedy šanci získat potřebné financování z evropských zdrojů. EU totiž hodlá podporovat strádající průmyslové regiony v době, kdy se bude snižovat objem těžby uhlí, a podporovat nové technologie pro výrobu energie.

2005geotermalnic3

Zdroj: www.litomerice.cz

Kromě Litoměřic navštívila delegace Evropské komise i uhelnou elektrárnu Prunéřov, která by za zhruba 20 let měla ukončit svou činnost, prohlédla si mostecké jezero, které je označováno za ukázku možného způsobu řešení zahlazování stop po těžbě, a další místa v kraji.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru