Pneumokok stále hrozí. Loni onemocnělo v Ústeckém kraji invazivním pneumokokovým onemocněním 25 lidí a pět z nich zemřelo
Onemocnění může mít závažný průběh. Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústí nad Labem – Velmi vážnému průběhu invazivní pneumokokové infekce (IPO) loni v Ústeckém kraji čelilo 25 lidí (o 9 více než v předchozím roce), 5 z nich podle MUDr. Lenky Šimůnkové z Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje zemřelo. Pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve, někdy i s celoživotními následky a zhruba pětina případů onemocnění končí smrtí. Bakterie Streptococcus pneumoniae je velmi nebezpečná zejména pro děti do dvou let a seniory. Nebezpečí lze přitom snížit očkováním, které mají senioři nad 65 let zdarma.

Díky očkování je možné snížit riziko onemocněním těmito život ohrožujícími infekcemi. Na tento fakt upozorňuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), která do deseti „Hrozeb globálního zdraví 2019“ zahrnula „vakcinační váhavost“. „Očkování je jedním z nákladově nejúčinnějších způsobů, jak se vyhnout chorobám - v současnosti zabraňuje 2-3 milionům úmrtí ročně,“ uvádí zpráva WHO. Pneumonie měla podle WHO například v roce 2015 na svědomí celosvětově 16 procent úmrtí dětí do 5 let, konkrétně 920 tisíc z nich.

„Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění, které v ČR ročně postihne více než 100 tisíc obyvatel, z nichž mnoho nemoci podlehne. Jedním z nejčastějších původců infekce je baktérie Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení onemocnění je velice důležitá prevence, zejména pak očkování a to především u rizikových skupin,“ upozorňuje MUDr. Daniel Doležal, krajský koordinátor České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Zápal plic se nevyhýbá ani slavným, nedávno na něj zemřel například kameraman Spalovače mrtvol a dokumentátor Pražského jara Stanislav Milota. Vážná forma pneumokokové infekce hrozí i mladším lidem - před čtvrt rokem na ni například, dle vyjádření koronera, zemřela v 46 letech i americká modelka a herečka Kim Porter, přítelkyně rappera Diddyho, matka dvou dětí.

Pneumokokové onemocnění není běžné nachlazení. Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je kulovitá bakterie velikosti zhruba dva mikrometry (tisícina milimetru), typicky se shlukuje do dvojic, takže pod mikroskopem má tvar kávového zrnka. „Běžně osídluje sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích. Svým nosičům nezpůsobuje problémy, dokud není oslabena obranyschopnost organismu například při viróze. Pak mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci,“ přibližuje dr. Doležal.

Při vstupu pneumokoka do mozkových obalů může vzniknout meningitida. Ta může, i po vyléčení, zanechat trvalé následky, jako je poškození zraku a sluchu, ochrnutí nebo zejména u dětí poruchy mentálního vývoje. Nebezpečný je též průnik bakterie do plic, který může způsobit pneumonii neboli zápal plic. U dětí mohou pneumokoky vyvolat i nepříjemný a bolestivý zánět středního ucha.

Inkubační doba mezi vniknutím bakterie do těla a prvními příznaky pneumokokového onemocnění je jeden až tři dny. Má prudký začátek s vysokou horečkou, kašlem, bolestí na hrudi a dušností. Největší výskyt onemocnění je v předjaří (březen). Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí, nebo od přenašeče. Riziko infekce lze snížit očkováním, které je pro seniory starší 65 let bezplatné. Očkování není sezónní, takže se lidé mohou nechat očkovat během celého roku, třeba hned na jaře.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru