Slunečné tropické počasí končí, s víkendem dorazí oblačnost a ochlazení
V sobotu je tu reálná šance na déšť. Ilustrační foto: e-deniky.cz
Litoměřice

Ústecký kraj - Ústecký kraj má za sebou velmi horké dny. V úterý 23. července rtuť teploměru vystoupala na Mostecku na 33,5 °C, což byla třetí nejvyšší hodnota v České republice (tepleji bylo jen ve středočeských Dobřichovicích, kam úterní den přinesl 33,7 °C, a v Plzni, která zaznamenala 33,8 °C), a ve středu 24. července se teplota zastavila na 35,4 °C, což Mostecku stačilo k tomu, aby se stalo nejteplejším místem Česka.

Na druhém místě se umístily Teplice spolu s Ústím nad Labem, kde se dočkali 35,2 °C. Čtvrtek 25. července pak Mostečanům dopřál až 36 °C, stejně jako lidem v Plzni, Teplicích anebo Ústí nad Labem. Rovněž závěr pracovního týdne ještě nabídne až pětatřicetistupňové vedro, pak však dorazí změna.

Pátek 26. července se ponese v tom samém duchu jako dny uplynulé, tedy po celý den malá, resp. žádná oblačnost a k tomu hic v pravém slova smyslu. Páteční nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 31 až 35 °C, nejžhavějším dnem této vlny veder by proto měl zůstat čtvrtek, ráno v minimu nabídne hodnoty kolem 21 až 17 °C. I tentokrát se největší teplotní extrémy očekávají na východě Francie, západně Německa a v Beneluxu, kde ve čtvrtek poprvé v historii naměřili 40 °C a více.

(Nejextrémnější teplota všech dob byla ve čtvrtek naměřena hned v několika zemích: Německo 42,6 °C – Lingen, Nizozemsko 40,7 °C – Gilze en Rijen, Belgie 40,7 °C – Beitem.)

V sobotu 27. července se ke slovu dostane oblast nižšího tlaku vzduchu se středem nad severní Itálií. Přestože v noci a ráno by ještě mohlo být jasno až skoro jasno, později se chtě nechtě postupně zatáhne. Především v podvečerních a večerních hodinách pak nepřekvapí přeháňky a bouřky, spíše to druhé, čili po dlouhé době reálné šance na smysluplnější déšť. Tak snad ne přívalový. Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 20 až 16 °C. I první polovina víkendu tedy zdá se bude patřit tropům, byť už jen hraničně.

Neděle 28. července už nikoli, nejvyšší odpolední teploty se totiž budou pohybovat „pouze“ okolo 23 až 27 °C, ráno v minimu kolem 18 až 14 °C. Oblohu ovládnou oblaka, prakticky od půlnoci až do půlnoci převážně oblačno, nicméně na trvalé a zároveň nenásilné srážky, kterých je potřeba stále více a více, je nutné zas zapomenout. Přesto by se nějaká přeháňka, případně bouřka objevit mohla.

V pondělí 29. července to pro tuto chvíli vypadá na celkem slunný den s teplotami okolo 24 až 28 °C, takže příjemný letní den. Dlouhodobé výhledy, jež poněkud postrádají věrohodnost, o návratu veder neuvažují, spíše naopak.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru