Houbařka se ztratila v krušnohorských rašeliništích! Na pomoc volali i vrtulník s termovizí
Záchranáři rozjeli rozsáhlou pátrací akci. Foto: Horská služba
Litoměřice

Krušné hory – Po třiasedmdesátileté ženě, která si vyšla v nevhodné obuvi a s pejskem na houby v Krušných horách, pátrali včera v podvečer členové HS, policisté i hasiči.

Pohřešování nahlásila dcera ztracené paní, která na ní marně čekala u zaparkovaného auta na kraji Božího Daru. „Podle jejích informací šla maminka jen v žabkách na kraj lesa na houby a s sebou měla malého psa. Zpět ale už nedorazila, takže jsme hned začali uvedenou lokalitu prohledávat částečně pěšky a částečně na terénních čtyřkolkách a v autech,“ popsal okolnosti pátrání Jan Šimeček, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Pátrání bylo zpočátku neúspěšné a podle všeho to vypadalo, že se žena vydala do prostoru rašelinišť. „Požádali jsme pak o spolupráci Policii ČR a Hasičský záchranný sbor. Policisté přivezli dva psy a psovodi se ještě před námi vydali na stezky, které vedou rašeliništi a v létě nejsou příliš schůdné. Našich 13 záchranářů společně s hasiči a dalšími policisty pak utvořilo rojnici,“ uvedl Jan Šimeček.

Vzhledem k tomu, že ani prohledávání těžkého terénu nepřineslo pozitivní výsledek, povolali policisté vrtulník s termovizí. „Ten ale létal nad rašeliništi asi pět minut, když nás turisté, kteří věděli, koho hledáme, upozornili, že paní spatřili na kraji silnice za prohledávaným prostorem. Byla v pořádku, když zabloudila, snažila se využít cest mezi rašelinou a postupně se vymotala,“ doplnil Jan Šimeček.

„Každý rok v průběhu houbařské sezóny jsme nuceni vyhlásit několik pátracích akcí. Obvykle se jedná o seniory, kteří u sebe nemají mobil, a často jsou také nevhodně vybaveni a obuti. Někdy dokonce dochází i ke zbloudění houbařů z řad místních obyvatel,“ komentoval akci Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že především v okolí Božího Daru by houbaři, ale i turisté, měli dát pozor právě na nebezpečná místa v rašeliništích.

Horská služba radí lidem, aby při cestě do hor či do lesa měli u sebe nabitý mobilní telefon, ideálně se staženou aplikací Záchranka. Pomocí té se dá člověk v obtížích snadno lokalizovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru