Dnes je Světový den boje proti vzteklině. Hrozí smrtelná nákaza v Česku? Riziko stále existuje, tvrdí veterináři
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Státní veterinární správa (SVS) si společně s mnoha dalšími zainteresovanými organizacemi po celém světě i letos připomene 28. září „Světový den boje proti vzteklině“ (World Rabbies Day).

V řadě zemí včetně ČR sice již vzteklina bezprostřední hrozbou není, riziko opětovného zavlečení nákazy na naše území však stále existuje. Z tohoto důvodu dále pokračuje monitoring SVS, v jehož rámci jsou vyšetřována uhynulá volně žijící zvířata (zejména lišky), od začátku roku do konce července bylo vyšetřeno více než 2500 zvířat.

Poslední případ vztekliny v ČR byl u pozemních obratlovců zaznamenán před více než 17 lety (duben 2002) u lišky. Co se týče domácích zvířat, byla posledním nakaženým zvířetem kočka v únoru 2001. Nákazu se podařilo v ČR de facto vymýtit hlavně díky povinnému očkování psů zavedeném již v roce 1953 a zejména pak díky programu orální vakcinace lišek proti vzteklině uskutečněnému v letech 1989 až 2009. Vzhledem k příznivé nákazové situaci v roce 2004 Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) uznala ČR za zemi prostou vztekliny a drží doteď.

„Z preventivních důvodů v ČR stále vyšetřujeme uhynulé a zastřelené lišky, případně další volně žijící zvířata. V posledních letech bývá vyšetřených zvířat 2000 až 3000 kusů ročně,“ uvedl Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS.

V souvislosti se vzteklinou je dobé vědět, že všichni psi, lišky a jezevci držení v zajetí musí být ve stáří 3 až 6 měsíců očkováni a následně přeočkováni proti vzteklině. I nadále platí také povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem 1. a 5. den po poranění. Za první pololetí letošního roku dosud soukromí veterinární lékaři nahlásili SVS vyšetření více než 1000 zvířat, která poranila člověka. Ani v jednom případě nebylo zjištěno, že by zvíře vykazovalo klinické příznaky onemocnění.

Zda jsou psi očkování proti vzteklině, je dlouhodobě součástí kontrol veterinárních inspektorů v chovech psů. Přestože tato povinnost v českých zemích platí již takřka 70 let, část chovatelů ji neplní. V loňském roce v rámci kontrol zjistila chybějící či neplatnou vakcinaci ve 380 případech. Za nesplnění povinnosti může být chovateli uložena pokuta do výše až 20 000 Kč.

V některých evropských státech se vzteklina stále vyskytuje. Toto riziko platí také pro řadu rozvojových mimoevropských zemí, kde představují velký problém především toulaví psi. Z tohoto důvodu SVS opakovaně v posledních letech nabádá české turisty k opatrnosti. SVS také dlouhodobě varuje před dovozy psů neznámého původu ze zemí s výskytem vztekliny. Evropská komise před časem představila svůj cíl vymýtit vzteklinu na celém území EU do roku 2030.

Vzteklina je virové onemocnění teplokrevných živočichů, včetně člověka, které napadá nervový systém a končí smrtí. K přenosu onemocnění dochází prostřednictvím infikovaných slin, nejčastěji v důsledku pokousání nakaženým zvířetem, případně kočičím škrábnutím. Inkubační doba kolísá od několika dnů až po několik měsíců. Propuknou-li příznaky onemocnění spočívající ve změnách chování, agresivitě či nekontrolovaných křečích, končí onemocnění vždy smrtí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru