Infarkt už nezabíjí tolik. Ubylo případů a stoupla i šance na přežití
Ilustrační foto: Pixabay.com
Litoměřice

ČR - Pod hranici deseti tisíc klesl loni počet klientů VZP, kteří skončili v nemocnici s akutním infarktem myokardu. Ve srovnání s rokem 2010 je to pokles o více než 11 %. Snížily se i celkové náklady, které pojišťovna vydala za léčbu.

Pro pacienty nejpříznivější sdělení spočívá v tom, že významně stoupla šance na přežití – jestliže v roce 2010 zemřelo 78 z tisíce hospitalizovaných, loni už jich bylo na každou tisícovku o 23 méně. Vzhledem k celkovému počtu nemocných to znamená za rok zhruba 220 životů.

Údaje o nákladech, počtech pacientů a vyšší úspěšnosti léčby infarktů zveřejňuje VZP při příležitosti nedělního Světového dne srdce, který připadá na 29. září.

Pokles počtu klientů VZP, kteří se s akutním infarktem myokardu léčili, je dán do značné míry poklesem počtu pojištěnců největší zdravotní pojišťovny. Výrazné snížení úmrtnosti pak jde na vrub stále se zlepšujícím metodám léčby a nástupu moderních technologií. VZP se přitom daří udržovat na zhruba stejné úrovni i průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta.

Onemocnění srdce, mezi které akutní infarkt myokardu patří, se řadí mezi takzvané civilizační choroby. Infarkt postihuje častěji muže než ženy a riziko stoupá s věkem. Za částečnou prevenci lze považovat zejména zdravý životní styl s vyváženou stravou, dostatkem pohybu a vyvarováním se zlozvyků, jako je kouření či nadměrné pití alkoholu. Všeobecná zdravotní pojišťovna si toho je vědoma a svým klientům proto nabízí příspěvky na pohybové aktivity (jak pro děti, tak pro dospělé) a na odvykání kouření.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru