Teploty klesají, začíná se topit. Máte v pořádku komín? V případě vzniku požáru hrozí pokuta
Ilustrační foto: HZS ČR
Litoměřice

ČR - Teploty klesají a v některých domácnostech se již začíná topit. S topnou sezónou se však zvyšuje i riziko požárů, jejichž příčinou jsou neudržované komíny a kotle. V uplynulé sezóně hasiči zasahovali u více než 50 požárů, které měly souvislost s komíny. Každoročně dochází u těchto událostí ke zraněním a milionovým škodám.

Tyto typy požárů jsou nebezpečné tím, že se mohou rozšířit z komínu i do dalších prostor domu a způsobit tak značné škody na majetku a samozřejmě ohrozit obyvatele domu na životě. Po požáru komínu nelze tento ihned používat, což je v zimě pro domácnost nepříjemné.

Základní lhůty pro čištění spalinové cesty spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Zákon o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést svépomocí. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem.

O provedené kontrole je oprávněná osoba (kominík) povinná vydat do 10 pracovních dnů písemnou zprávu, kterou majitel nebo provozovatel spalinové cesty prokazuje splnění stanovené povinnosti. V případě nedodržení povinností stanovených v souvislosti s používáním spalinových cest, hrozí majiteli nebo provozovateli sankční postih v případě fyzických osob až do výše 10 tis. Kč a v případě vzniku požáru až do výše 25 tis. Kč. V případě právnických a podnikajících fyzických osob může být udělena sankce až do výše 100 tis. Kč

Pokud vznikne požár sazí v komíně, je nutno z blízkosti komínového tělesa urychleně odstranit všechen hořlavý materiál a požár ohlásit na tísňovou linku 150 případně 112. Hořící saze nikdy nehasit vodou, komín by mohl popraskat. Hasiči používají k sražení a uhašení hořících sazí v komíně převážně suchý písek.

Při používání spotřebičů paliv je potřeba především dodržovat návod výrobce, který řeší správné umístění a připojení spotřebiče. Stanovuje používání předepsaného paliva a informuje o možných nebezpečích při používání.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru