OBRAZEM: Máte rádi čínské speciality? V tomto bistru z nich lidem hrozila otrava!
Znečištěná kuchyň v asijském bistru. Foto: KHS Ústí nad Labem
Litoměřice

Chomutov - V úterý 1. října provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Asijské bistro, které sídlí na adrese 28. října 1036/11 v Chomutově. Jedná se o bistro s výrobou asijských specialit.

Kontrolou hygieniků bylo zjištěno, že ve stravovací provozovně není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani není prováděna dostatečná sanitace provozu, především zařízení a provozního náčiní. "Za a pod technologickým vybavením byla zjištěna znečištěná podlaha a znečištěné stěny mastnotou, na stropech pavučiny a černá plíseň kolem oken. Koš na odpad byl silně znečištěn. V době kontroly bylo zjištěno skladování vzájemně neslučitelných potravin. V provozovně nebyly dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost," uvádějí hygienici v závěrečné zprávě.

Byly zjištěny i stavebně technické závady. "V kuchyni není instalováno umyvadlo na mytí rukou. Není k dispozici samostatná šatna pro zaměstnance, ani sklad potravin. V provozovně není vytvořen dostatečný prostor pro bezpečné provádění všech pracovních operací, dochází zde ke křížení čistých a špinavých cest, čímž vzniká značné riziko kontaminace připravovaných pokrmů s následným ohrožením zdraví strávníků alimentárním onemocněním, Pokračují zaměstnanci krajské hygienické stanice.



Zjištěný stav podle hygieniků nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním (též otrava z potravin - pozn. redakce). Proto bylo rozhodnuto o pozastavení činnosti spočívající v přípravě, výrobě a podávání teplých pokrmů až do odstranění závad. Zároveň byla nařízena sanitace k zajištění čistoty a dezinfekce zařízení a vybavení výše uvedené provozovny, neboť současný stav by mohl vést k ohrožení či poškození veřejného zdraví.

Za zjištěné nedostatky byl provozovateli uložen finanční postih.

foto

0210bistro1

0210bistro3

0210bistro4

0210bistro5

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru