Data z různých měst na jednom místě? V kraji startuje nový projekt
Ilustrační foto: Pixabay.com
Litoměřice

Ústí nad Labem – Publikovat na jednom místě a v jednotném formátu data z dopravy a další infrastruktury, městských služeb, turismu, kultury, podnikání etc. v rámci celého kraje a otevřít je veřejnosti, o to usiluje projekt Portabo, digitální datová platforma Ústeckého kraje.

Společným podpisem memoranda stvrdí ve čtvrtek 3. října projekt jeho zakládající aktéři – Ústecký kraj, Inovační centrum Ústeckého kraje, ČVUT, UJEP a města Děčín, Litoměřice a Ústí nad Labem.

Projekt Portabo se inspiruje Prahou, v rámci krajů je pak v Česku jedinečný. Krom zakládajících členů bude otevřený dalším městům a obcím v regionu.

„Sjednocení a otevření dat je první a nutný předpoklad pro tzv. chytrý region. Navíc krajská platforma přináší do budoucna úsporu pro další města v regionu, která nebudou muset vynakládat prostředky na vlastní řešení a jednoduše budou moci do platformy přistoupit,“ říká krajský radní pro Smart Region Miroslav Andrt.

Digitální datová platforma Portabo vzniká jako webový portál, na který se v jednotném formátu budou nahrávat data z různých oblastí i míst – dopravy, kultury, sportu, z jednotlivých municipalit atp. Tato data budou zároveň v otevřených sestavách k dispozici třetím stranám pro jejich další zhodnocení a zpracování – například pro tvorbu chytrých aplikací, statistické údaje, porovnání v rámci regionu apod.

Nepůjde přitom o data personalizovaná, ale o velká digitalizovaná data pro potřeby dalšího zpracování, statistiky a hodnocení. Bude je využívat jak kraj, tak města, instituce i další třetí strany. Celý systém by měl být vybudován na open source řešeních a měl by růst spolu s potřebami.

„Smyslem je mít kvalitní jednotná data, která pomůžou k vylepšování služeb na úrovni měst a kraje. Tímto krokem se Ústecký kraj dostává mezi lídry v oblasti realizace konceptu Smart Region, a to nejen v rámci České republiky, ale i v evropském měřítku,“ říká náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru