Příští rok začne rekonstrukce nejnavštěvovanější památky Litoměřic. Náklady jsou vyčísleny na deset milionů
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Unikátní projekt rekonstrukce vyhlídkové věže Kalich, která je nejnavštěvovanější památkou města Litoměřice, se v příštím roce posune do další fáze. Bude zahájena první etapa renovace krovu. Dožilé prvky krovu nahradí dřevo, které bylo v letošním roce zpracováno jedinečným postupem.

Kmeny, jež budou použity na opravu, se v srpnu po 2,5měsíčním máčení v Labi pod jezem v Českých Kopistech plavily po řece na Lodní náměstí, kde byly očištěny a převezeny na Mírové náměstí. Před zraky veřejnosti tu tesaři z firmy Tesařství Čenda historickými metodami dřevo téměř do konce září opracovávali. Druhá část kmenů, které se máčely v Záhořanském rybníku, byla vylovena koncem října a přemístěna do bývalých kasáren Pod Radobýlem k otesání. Zde se také nachází otesané kmeny z Mírového náměstí.

V současné době bylo dokončeno zpracování projektové dokumentace první etapy. „Ta zahrnuje výměnu a náhradu dožilých prvků v nejnižší části krovu, jako jsou pozednice, kráčata, zhlaví krokví,“ informoval Ladislav Pošík, stavební technik Odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích. Druhá etapa, která řeší opravu vazby a podstřešní konstrukce, by měla proběhnout na přelomu let 2020 a 2021. Celý proces obnovy završí v roce 2021 kompletní výměna střešní krytiny. Celkové náklady na rekonstrukci věže jsou vyčísleny na 10 milionů korun. Město Litoměřice nyní jedná o případných dotacích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru