Velké překvapení! Chomutov je v nezaměstnanosti už horší než Most, nejlépe jsou na tom Teplice
Svářeči patří dlouhodobě mezi nejpoptávanější profese. Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj – Mostecko už není v Ústeckém kraji okresem s nehorší nezaměstnaností. Do čela žebříčku se dostává Chomutov. Naopak velmi dobře jsou na tom Teplice, kde byla na konci prosince míra nezaměstnanosti nižší, než je celostátní průměr. Vyplývá to z aktuálních informací Úřadu práce ČR.

Na konci roku evidoval úřad práce 4,9 procenta lidí bez práce na Chomutovsku, čímž se okres ocitl na šestém nejhorším místě v republice. Most se 4,6 procenty spadl na historicky „nejlepší“ osmou příčku. Hned za ním jsou Louny (4,3 %), Děčín (4,1 %) a Ústí nad Labem (4 %). Litoměřice jsou se 2,9 procenty republikově třicáté a Teplice se 2,6 procenty nezaměstnaných 39., tedy přibližně v polovině všech okresů České republiky. Pro srovnání: celorepublikový průměr činil k 31. prosinci 2019 2,9 procenta. A ještě jedno zajímavé číslo: Tachov, patřící v Česku k nejlepším, má jen 0,1 procenta nezaměstnaných.

Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci dlouhodobému stavu, ročnímu období a také běžnému vývoji ke konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. „S příchodem zimy postupně končí sezónní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvádí generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

1001mapa

Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy. Zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. „Situace se na trhu práce v roce 2019 vyvíjela velmi příznivě. Z pohledu Úřadu práce ČR představuje bezesporu výborný výsledek nízká nezaměstnanost a snížení podílu dlouhodobě nezaměstnaných. Pro pracovní trh byl charakteristický vysoký počet volných pracovních míst a nízký počet uchazečů o zaměstnání. Značnou část z nabízených pozic, více než dvě třetiny, tvořila místa pro nekvalifikované pracovníky, na která měli zaměstnavatelé zájem přijmout cizince jako další zdroj pracovní síly. V letošním roce očekáváme nadále spíše stabilní situaci,“ shrnuje generální ředitelka.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v předchozím měsíci 81 579 lidí, tj. 37,9 % všech uchazečů vedených v evidenci (listopad 2019 – 36,2 %, prosinec 2018 – 35,6 %). Nezaměstnaní pobírali v průměru 8 151 Kč. O rok dřív vyplácel ÚP ČR podporu 82 355 uchazečům o zaměstnání.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru