VIDEO: Pokácené stromy nahradí nová výsadba. Na jejich místech vyrostou platany, javory, nebo třešně
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - S obdobím vegetačního klidu byla zahájena sezónní údržba veřejné zeleně a s ní i související prořezy a kácení dřevin. Ve všech dotčených lokalitách je letos plánována odpovídající náhradní výsadba.

Kácení dřevin v době právě probíhajícího vegetačního klidu je pro mnohé velmi citlivým tématem. Všechny zásahy však podléhají přísným podmínkám, mají svůj důvod a roudnický odbor životního prostředí je plánuje v průběhu celého roku. První z nich letos odborná firma provedla v Aleji Svatopluka Čecha, kde došlo k pokácení ořechu napadeného houbovou chorobou a potřebnému prořezu větví. Další lokalitou byl Slavín, kde částečně odstranila suché akáty a náletové křoviny. V polovině ledna pak bylo pokáceno i pět kusů bříz bělokorých a usychající borovice Na Čihadlech.

Za každý pokácený strom město vždy připravuje odpovídající náhradu. Jen v loňském roce jich tak bylo vysazeno celkem 72 kusů v šesti lokalitách, dohromady za více než 400 tisíc korun. Roudnice nad Labem se v loňském roce zapojila i do výzvy firmy Mondi Štětí a.s. určené na podporu mikroprojektů zaměřených na zlepšení životního prostředí v obcích. I díky získanému finančnímu daru ve výši 30 tisíc korun tak bylo možné v rámci projektu Doplnění uliční zeleně v Roudnici nad Labem vyměnit stávající výsadbu, která uschla v důsledku výrazného vláhového deficitu v posledních letech. Za získanou částku bylo v prostoru křižovatky ulic Dělnická a Stadická vysazeno šest akátů kulovitých. Z vlastních zdrojů pak v prosinci přibyly stromy i na Špindlerově třídě a Aleji 17. listopadu.

„Za podporu výsadby děkujeme. Každý pokácený strom se snažíme nahrazovat dvěma novými a environmentální projekty nám ji pomáhají ještě dále rozšiřovat. Letos se do výzvy plánujeme zapojit znovu se záměrem dalšího doplnění zeleně, především v lokalitách dotčených lednovým kácením,“ říká místostarosta Jiří Řezníček.

Stromy v parčíku Na Čihadlech, ale i na dalších místech by tak v průběhu roku měly nahradit platany, javory nebo okrasné třešně.

K tématu aktuálního průběhu údržby městské zeleně se místostarosta vyjádřil i v reportáži roudnické televize MIS:

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru