OBRAZEM: Stromy v lesoparku Pod Lipou jsou ve špatném stavu, město plánuje kompletní obnovu
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - Stromy v lesoparku Pod Lipou svým stavem ohrožují zdraví i majetek. V nejbližších týdnech proto proběhne jejich částečný prořez a kácení. Město plánuje jeho postupnou kompletní obnovu.

V uplynulých dnech jsme i v Roudnici nad Labem zaznamenali nebývale silný vítr. Sice nedosahoval takové úrovně, jako na jiných místech, ale i přesto po sobě zanechal škody. Několik stromů se zlomilo i v prostoru lesoparku Pod Lipou. Nejedná se však jen o důsledek výkyvů počasí. Dřeviny jsou nejen staré a již nemocné, ale jejich kmeny opakovaně narušily záplavy.

„Strom na první pohled může vypadat zcela zdravě. Když si ale prohléhneme jeho zlom, zjistíme, že vlastní dřevo vypadá zcela jinak a je zničené. V běžném lese se prakticky nic nestane. Tady však mohou padnout na oplocení sportovního areálu nebo osoby, a to je samozřejmě veliký problém. Obávám se, že dřevin v takovémto stavu je v této lokalitě bohužel většina,“ zhodnotil vedoucí roudnického odboru životního prostředí Vladimír Drož.

1702parkkz1

Zdroj: www.roudnicenl.cz

Dodal, že k jejich špatnému stavu přispělo právě jejich opakované zaplavení při velkých povodních na Roudnicku v letech 2002, 2006 a 2013, kdy v místě stála voda i několik týdnů. Pozemek v těsném sousedství sportovního areálu patří do katastru obce Vědomice. Jedná se však o lesní plochu v majetku Roudnice nad Labem a proto se o ní má povinnost starat. Zákon vlastníkovi ukládá provádění tzv. nahodilé těžby, aby nedocházelo k vývinu, šíření a přemnožení škodlivých organismů. Účelem je přitom zpracování pouze stromů suchých, vyvrácených, nemocných nebo poškozených.

1702parkkz2

Zdroj: www.roudnicenl.cz

Špatný stav dřevin dlouhodobě trápí i roudnické fotbalisty. Nejedná se přitom jen o škody na majetku, ale především starost o zdraví mladých sportovců. Nyní se proto obrátili na vedení Roudnice s prosbou o pomoc.

„S pády dřevin na oplocení a tribunu máme letité problémy. Škody na majetku jsou sice špatné, ale horší je, že se tu denně pohybuje 150 - 180 dětí. Mám obavy, aby se tu nestal nějaký úraz. Počítáme s tím, že nám město pomůže. V prvním letošním kvartálu tak pokácíme, co je nebezpečné, včetně topolů v areálu, které je však potřeba řešit s Vědomicemi,“ vysvětlil za F. A. Pod Lipou Václav Vohánka.

1702parkkz3

Zdroj: www.roudnicenl.cz

Z těchto důvodů Město Roudnice nad Labem plánuje celý, již půl druhého století starý, porost obnovit. V plánu jsou dvě etapy. Ta první by měla proběhnout v nejbližších dnech a týdnech, kdy odborná firma odstraní ty nejnebezpečnější stromy kolem sportovního areálu a zbytek má být dokončen příští zimu. Díky těmto zásahům by již v nejbližší budoucnosti k podobným incidentům nemělo docházet.

„Zeleň je pro Roudnici z mého pohledu velmi důležitá, a rozhodně nejsem příznivcem bezdůvodného kácení. I proto jsem se zúčastnil prohlídky, která však ukázala, že stromy v lesoparku Pod Lipou jsou obecně ve špatném stavu a zcela reálně ohrožují nejen procházející sportovce, ale třeba i lidi sedící na lavičkách. Proto nelze nesouhlasit s potřebou jeho kompletního obnovení,“ řekl místostarosta Jiří Řezníček, který se zúčastnil místního šetření, při němž byl použit i speciální tomograf.

1702parkkz4

Zdroj: www.roudnicenl.cz

Odborná firma do konce období vegetačního klidu po částech odtěží přibližně jedenáct stromů. Oproti běžné lesní údržbě přitom použije plošinu a výškovou techniku, podobně jako u zeleně v ulicích města. Předejde se tak případnému poškození cest, inventáře, ale především i okolní přírody.

1702parkkz5

Zdroj: www.roudnicenl.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru