Domov pro seniory U Trati je kvůli prokázanému výskytu koronaviru v karanténě
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Domov pro seniory U Trati se ocitl v karanténě. Souvisí s prvním případem nákazy koronavirem, který byl prokázán u jednoho z obyvatel. Stalo se tak až při druhém testu. První test uskutečněný před několika dny byl negativní.

Ředitel Centra sociální pomoci Lovosice Jindřich Vinkler, pod který litoměřický Domov U Trati patří, je v kontaktu s hygieniky, s krizovým štábem Ústeckého kraje i města Litoměřice. Pacient je v péči Masarykovy nemocnice. Mimořádná opatření přijala v této souvislosti i litoměřická nemocnice, neboť klient domova byl několik dní hospitalizován na interně (psali jsme ZDE).

„Tento vývoj jsme očekávali. Bylo by chybné se domnívat, že se nám nákaza vyhne, ačkoliv jsme přísná opatření přijali ve velkém předstihu. Na situaci se snažíme být co nejlépe připraveni. Děláme vše pro to, abychom ji zvládli, a to ve spolupráci s neziskovými organizacemi pečujícími o naše seniory, se kterými o to intenzivněji v této těžké době spolupracujeme,“ uvedl po dnešním zasedání krizového štábu místostarosta Karel Krejza.

Jedním z nejbližších partnerů města z řad neziskového sektoru je Farní charita, která provozuje Domov pro seniory na Dómském pahorku a Domov sv. Zdislava. Zde již řadu dní platí přísná opatření. „Každému zaměstnanci při vstupu do budovy změříme teplotu. Odevzdává použitou roušku a dostává novou, dezinfikovanou. Prochází dezinfekční rohožkou a dezinfikuje si ruce. A to několikrát denně. Klientům každý den dezinfikujeme nejen pokoje, ale i pomůcky, které používají, jako například hole nebo vozíky. Každý den jsou obyvatelé zásobováni vitamínem C i D. Ven chodí pouze na terasy, jimiž disponujeme na Dómském pahorku, v Domově sv. Zdislava zase využíváme klášterní zahradu. Pochopitelně chybí osobní kontakty s rodinou, ale společně vše zvládáme,“ říká ředitelka Farní charity Karolína Wankovská.

Farní charita měří teplotu i lidem žijícím mimo domovy pro seniory. Jde o jednotlivce, kteří využívají jejích sociálních služeb. Takto byla včera zachycena poměrně vysoká teplota u ženy, která byla ihned předána do péče lékařů. Terénní pracovnice, která teplotu měřila, ihned nastoupila do karantény.

Městský úřad i nadále ve spolupráci s dobrovolníky distribuuje krizové potravinové balíčky seniorům, kteří žijí osamoceně, případně jim jejich zdravotní stav komplikuje nákupy. Nově zajišťuje i vyzvedávání léků a venčení psů. Objednávat si pomoc lze i nadále na telefonních číslech 416 916 440. Psychologická pomoc je poskytována na tel. čísle 731 532 537. Objednat sociální službu lze na telefonních číslech 416 916 125 / 416 916 222 / 416 916 120.

„Počínaje dneškem distribuujeme informační letáky určené pro seniory a další potřebné do domů a na řadu jiných přístupných míst,“ uvedla za městský úřad koordinátorka dobrovolníků Irena Vodičková.

Autor: Naděžda Křečková

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru