Koronavirus zabil největší kulturní akce v Ústeckém kraji! Na tyhle jsme se těšili zbytečně
ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Nejen kulturní dění v Česku zasáhla pandemie koronaviru. O které velké kulturní akce letos přijdeme? A mohou pořadatelé natěšené návštěvníky alespoň uklidnit náhradním termínem? Přinášíme přehled.

Dočesná v Žatci

Asi největší kutlurní akcí, na kterou se sjíždějí lidé z celého kraje i širšího okolí je žatecká Dočesná. Slavnost chmele se ale letos neuskuteční. Město Žatec a hlavní pořadatel Městské divadlo Žatec se rozhodli ji letos nepořádat po výroku ministra zdravotnictví, který konání velkých letních akcí vyloučil. Děkujeme za podporu, pochopení a budeme se na Vás těšit za rok a kousek 3. a 4. září 2021," uvedl Martin Veselý, ředitel Městského divadla Žatec.

Lounské vábení

Obvykle dvoudenní městské slavnosti s názvem Letní lounské vábení letos bohatý kulturní program nenabídnou. Jak informují pořadatelé akce na sociální síti, 17. ročník, který byl plánován na 7. a 8. srpna, je v návaznosti na rozhodnutí Rady města Loun zrušen.

Mostecká slavnost

Město Most oficiálně ohlásilo, že se letos nebude konat největší slavnost ve městě, na kterou vždy na skloknku léta míří k přesunutému kostelu davy lidí. "V důsledku nastalé situace související s koronavirem město Most ruší letošní Mosteckou slavnost, která měla proběhnout v sobotu 12. září u děkanského kostela. Jedná se o největší městskou akci, která si svojí přípravou vyžaduje velkou časovou i finanční náročnost," uvedla po jednání Rady města Mostu mluvčí magistrátu Klára Vydrová.

Den magistra Edwarda Kelleyho v Mostě

Zážitková expozice v Dílně magistra Edwarda Kelleyho na Hněvíně se v letošním roce veřejnosti neotevře. Rozhodli o tom na svém jednání mostečtí radní. "Důvodem je koronavirová pandemie a skutečnost, že dílna není ještě připravena pro turistickou sezonu v roce 2020," sdělila mluvčí města Klára Vydrová.

Chomutovské slavnosti

Chomutovské slavnosti, jež jsou každoroční květnovou tradicí ve městě, se vzhledem k aktuální situaci týkající se šíření onemocnění Covid-19 ruší. Původní termín 23. a 24. května v tomto roce již nebude nahrazen a slavnosti se opět uskuteční až v roce 2021.

Letošní 25. ročník Chomutovských slavností měl proběhnout ve znamení rytířských turnajů. "Aktuální stav epidemiologické krize a s tím spojená vládní nařízení nám neumožňují smysluplně připravovat letošní ročník. Dosud není zcela jasné, kdy budou povoleny kulturní akce pro větší počet návštěvníků," vysvětlil náměstek primátora Davida Dinda.

Císařský den v Kadani

Císařský den je největší historická slavnost severních Čech, která se koná vždy na konci srpna v Kadani. Zda se bude konat i letos, je zatím nejasné. Čekáme, zda vláda povolí konání kulturních akcí s větším počtem osob. Císařského dne se každoročně účastní tisíce lidí, což je za současných podmínek zatím nemožné," uvedla ředitelka kadaňské kultury Marcela Trejbal Vlčková.

Vysmáté léto v Kadani

Osud tohoto hudbního festivalu, který se má původně konat 27. června, je zatím nejasný. "Přípravám na Vysmáté léto jsme do této chvíle věnovali ohromné množství času. Proto netrpělivě očekáváme konkrétní oficiální stanovisko Vlády ČR ohledně letních hudebních festivalů. Protože z různých prohlášení ale vyplývá, že v původním červnovém termínu náš festival bohužel nejspíše nebudeme moci uspořádat, pracujeme s náhradními variantami. První variantou je přesun festivalu na 19. září letošního roku, další variantou je posunutí termínu až na 26. červen 2021. V obou případech by samozřejmě zůstaly zakoupené vstupenky v platnosti," uvádějí pořadatelé na facebookových stránkách akce.

Lázeňská v Teplicích

S Lázeňskou v Teplicích letos nelze počítat v žádném případě. Akce byla plánována na víkend 30. a 31. května 2020. Rada města Teplic na svém jednání už v pátek 3. dubna 2020, které probíhalo online, rozhodla z důvodu vyhlášení nouzového stavu na území České republiky kvůli pandemii covid-19 a vzhledem k očekávanému vývoji o tom, že Slavnostní zahájení 866. lázeňské sezony se nebude v letošním roce konat.

Casanovské slavnosti v Duchcově

Casanovské slavnosti v Duchcově, které jsou každoročně největší kulturní a společenskou událostí ve městě, se konají se na počest Giacoma Casanovy, který spojil velkou část svého života s duchcovským zámkem, kde vykonával funkci knihovníka. Z rozhodnutí Rady města Duchcova jsou však i tyto slavnosti vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci zrušeny bez náhrady termínu.

Litoměřické Vinobraní

Uskuteční se letos v srpnu v Litoměřicích pivobraní? Můžeme se v září těšit na oblíbené vinobraní? Zatímco pivobraní organizátor, tedy Městská kulturní zařízení, již zrušil, s vinobraním zatím ještě stále počítá. Dvoudenní akce se má uskutečnit 18. - 19. září.

Labefest

V nejkrásnějším z festivalových areálů na břehu Labe, na Smetanově nábřeží v Děčíně, se ve dnech 15. až 16. května měl konat tradiční velký děčínský hudební svátek pro celou rodinu – FESTIVAL LABEFEST. Ale bohužel... Pořadatel této akce, agentura Děčínská sportovní, informoval o přeložení akce Labefest + Historický trh Májový plánované na 15. - 16. května 2020 v Děčíně. Nový termín je stanoven na 14. - 15. 5. 2021. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti, tedy není nutná výměna.

Ústecký majáles

Vzhledem k situaci způsobené koronavirem, nařízením vlády a nepředvídatelností dalšího vývoje byli pořadatelé akce Ústecký Majáles a nuceni přesunout tuto akci na příští rok. Uskutečnit se měla 25. dubna v ústeckém letním kině.

Z důvodu vytíženosti účinkujících v termínech vhodných pro přesun v rámci tohoto roku, nestabilní situace a dalších okolností stanovili pořadatelé náhradní termín Ústeckého Majálesu až na rok 2021. Nový termín je 24. 4. 2021. Lístky zůstávají v platnosti pro výše uvedený náhradní termín.

 

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru