FOTO: V obchodě prodávali smrtelně nebezpečnou potravinu. V žádném případě nejíst! Varuje inspekce
3x foto zdroj: SZPI
Litoměřice

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v potravině „Murklor – sterilovaní smrži, 200g“ přítomnost houby "ucháč obecný" (Gyromitra esculenta), jejíž konzumace je považována za vysoce rizikovou. Inspekce potravinu odebrala v provozovně VIKING HAUS s.r.o., Rychnovská 124, Praha 199 00.

Na obalu potraviny byl kromě českého názvu „Murklor – sterilovaní smrži“ ve složení uveden latinský název houby (Gyromitra esculenta), který odkazoval k obsahu ucháče obecného, jenž může vyvolat závažnou otravu.

Provedená analýza a odborné posouzení prokázalo, že jde skutečně o ucháč obecný, který může být se smržem zaměněn. Kontrolovaná osoba si překlad a české označení potraviny prováděla sama.

Výrobcem potraviny je společnost Tillverkas av Borgens Konserver AB Borgholm, Švédsko. Kontrolované osobě bylo nařízeno okamžité stažení předmětné potraviny z tržní sítě a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení sankce.

SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, kteří mají uvedenou potravinu doma, aby ji nekonzumovali. Inspekce zjištění taktéž notifikovala v evropském systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

foto

1805houba1

1805houba3

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru