Radní chtějí ukončit výstavbu bytů v Jiříkových kasárnách. Co s objektem bude?
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Litoměřičtí radní jednají o ukončení stavby zhruba pěti desítek bytů, které měly vzniknout přestavbou bývalého vojenského objektu v Jiříkových kasárnách. Důvody jsou dva.

Tím prvním koronavirová krize, jejímž důsledkem bude mnohamilionový propad příjmů v rozpočtech měst a obcí. Druhým důvodem pak výrazně narušená statika armádou řadu let neudržovaného objektu a další stavební komplikace, jež se objevily již na počátku prací. V konečném důsledku by ohrozily časový harmonogram projektu a výrazně zvýšily finanční náročnost jeho realizace.

„Mrzí nás, že se vzhledem k neočekávaným okolnostem nedá tento v České republice pilotní projekt první aktivní budovy realizovat. Za této situace považujeme jeho zastavení za nejrozumnější řešení,“ konstatoval starosta Ladislav Chlupáč s tím, že s ohledem na očekávanou ekonomickou krizi by bylo pro město Litoměřice příliš velkým rizikem vzetí úvěru ve výši 100 milionů korun na stavbu tzv. startovacích bytů.

Nicméně do projektu finančně podpořeného 50 miliony Státním fondem životního prostředí již město Litoměřice vložilo zhruba 10 milionů korun, plus náklady na pořízení projektu. Radní proto hledají cesty, jak tuto částku co nejvíce ponížit. Zároveň s tím vyvstala otázka, jak naložit s bývalým vojenským objektem.

Radní proto zvažují vydat se cestou prodeje, a to formou veřejné licitace za cenu stanovenou znaleckým posudkem. Vedení města věří, se najde investor, který zde nové byty, byť jiného charakteru, postaví. Ostatně územní plán nic jiného ani neumožňuje.

Litoměřice nejsou jediné, kdo se dostávají při realizaci finančně náročných akcí do problémů. Podle informací zveřejněných Svazem měst a obcí musely obce už nyní zrušit necelých deset tisíc projektů v předpokládané hodnotě 8,4 miliard korun a dalších 23 tisíc v předpokládané hodnotě 28 miliard odložit.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru