Skončil nouzový stav, Ministerstvo zdravotnictví nás ale dál omezuje. Přehled opatření, která platí
ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Po skončení nouzového stavu, jenž byl ukončen k 17. květnu 2020, platí na území České republiky i nadále některá mimořádná opatření vyhlášená v souvislosti s epidemií koronaviru. Která to jsou? Přinášíme přehled.

Povinné nošení roušek

Všem osobám se s účinností ode dne 12. května 2020 od 0:00 hod. do dne 25. května 2020 do 0:00 hod. zakazuje pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, a to s výjimkou:

  • dětí do dvou let věku,
  • dětí v mateřské škole při pobytu v mateřské škole nebo v dětské skupině při pobytu v prostorách, kde se provozuje dětská skupina, a pedagogických pracovníků v mateřské škole,
  • dětí, žáků, studentů, účastníků vzdělávání, účastníků přijímacího řízení, členů zkušebních komisí a pedagogických pracovníků škol a školských zařízení zapsaných ve školském rejstříku, osob v uzavřeném vozidle, jsou-li všechny členy společné domácnosti,
  • podrobný rozpis výjimek naleznete na webových stránkách Vlády ČR.

Opatření na státních hranicích

Režim na hranicích zůstává i po skončení nouzového stavu stejný, hranice je tedy možné překračovat pouze na vybraných přechodech. Otevřením dalších či rozvolněním kontrol se bude vláda zabývat dnes.

S účinností od 11. května 00.00 hodin se dočasně znovu zavádí ochrana vnitřních hranic České republiky, a to v období od 15. května 2020 00:00 hod. do 13. června 2020 23:59 hod. na pozemní hranici se Spolkovou republikou Německo a Rakouskou republikou a vzdušné hranici.

Policie České republiky bude provádět kontroly po celé délce vyjmenovaných úseků vnitřních hranic České republiky, tyto kontroly budou zaměřeny zejména na dodržování omezení přeshraničního pohybu osob stanovených vládou a Ministerstvem zdravotnictví.

Restaurace a plavecké bazény zůstávají zavřené

S koncem nouzového stavu zůstávají dál uzavřené tyto provozovny či služby, které čekají na znovuzprovoznění do 25. května 2020:

  • Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky – vnitřní prostory (také stravovacích zařízení v nákupních centrech nad 5000 m2).
  • Hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací a kaváren).
  • Taxislužby (dosud nepovolené).
  • Živnosti, při kterých je porušována integrita kůže (tetování, piercing).
  • Zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku.
  • Další včetně opatření v cestovním ruchu.
  • Zoologické, botanické a dendrologické zahrady (včetně vnitřních prostor).
  • Hrady a zámky (vnitřní prostory).
  • Přírodní a umělá koupaliště (krytá i nekrytá).
  • Sauny a wellness centra.

Od 25. května jsou povoleny hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše ve stejný čas 300 osob.

Základní školy se zatím otevřely jen deváťákům

Možnost osobní přítomnosti žáků 1. stupně základních škol bude povolena od 25. května 2020, a to v počtu max. 15 žáků ve skupině (jedno dítě v lavici), bez možnosti měnit složení skupin. Žáci 9. ročníků navštěvují základní školy výhradně pro účely přípravy na přijímací zkoušky na střední školy od 11. května 2020.

Zákaz návštěv v nemocnicích i věznicích

Možnost návštěv v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních při dodržení veškerých preventivních opatření bude znovu povolena od 25. května 2020. V českých věznicích i nadále platí zákaz návštěv odsouzených.

Podrobný přehled nadále platných mimořádných opatření naleznete zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru