Koronavirus přežije v těle deset dní. I lidé s pozitivním testem nemusejí být infekční, karanténa se bude ukončovat jinak
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo algoritmy testování metodou PCR, ve kterých jsou zohledněny nové poznatky k ukončení karanténních opatření. Na základě doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí připravila Klinická skupina při Ministerstvu zdravotnictví nový postup při ukončení izolace pacienta s onemocněním covid-19 a nový algoritmus k ukončení karantény u kontaktů s nemocným covid-19.

„Algoritmus byl aktualizován v souvislosti s doporučením WHO a také proto, že dostupná data a vlastní poznatky z ČR týkající se délky přežívání viru v nosohltanu pacientů ukázaly, že virus je životaschopný po dobu 8-10 dnů na sliznicích u většiny pacientů. Proto zejména pacienti s opakovaně prokazovanou PCR pozitivitou jsou sice laboratorně pozitivní, ale jedná se o záchyt mrtvého viru a pacient není infekční pro své okolí a nemusí být izolován po celou dobu, kdy je pozitivní. V souladu s WHO tak Klinická skupina přistoupila k možnosti tzv. časové strategie, kdy je v rozhodování o infekčnosti pacienta klíčový časový faktor,“ uvedl profesor epidemiologie a člen Klinické skupiny Roman Chlíbek.

Nově bude u pacientů s déletrvající pozitivitou PCR testu provedena kultivace viru a v případě negativního výsledku a absence klinických příznaků onemocnění bude pacient pro další postup považován za neinfekčního.

Pacient PCR pozitivní a bez klinických známek onemocnění (bezpříznakový pacient) má nařízenou 14denní izolaci od prvního pozitivního PCR testu, a nově lze tuto izolaci ukončit bez provedení PCR testu.

Pacient PCR pozitivní a bez klinicky závažného průběhu, nicméně s příznaky onemocnění covid-19 má nařízenou 14denní izolaci od prvního pozitivního PCR testu. Nově lze tuto izolaci ukončit po uplynutí min. 14 dnů, z toho musí být minimálně 4 dny bez klinických příznaků onemocnění covid-19. Za těchto podmínek se karanténa ukončuje bez PCR testu.

Klinická skupina aktualizovala také algoritmus testování metodou PCR u epidemiologicky významných kontaktů s nemocným covid-19 a to tak, že je nařízena karanténní opatření a doporučeno provedení PCR testu v rozmezí 1. – 5. den od kontaktu s nemocným v závislosti na provedeném epidemiologickém šetření. Je-li test pozitivní, je nařízena izolace na 14 dnů a dále se postupuje dle výše uvedených algoritmů. V případě negativního testu se provede další PCR test 14den od epidemiologicky významného kontaktu a v případě negativního výsledku lze nařízená karanténní opatření ukončit a pacient je pro další postup považován za neinfekčního.

V případě pozitivního PCR testu je nařízena izolace na 14 dnů a dále se postupuje dle výše uvedených algoritmů.

Aktualizovaná metodika algoritmů testování metodou PCR a algoritmů k ukončení karantény s onemocněním covid-19 a k ukončení karantény u kontaktů s nemocným covid-19 byla rozeslána všem příslušným organizacím, včetně aktualizace strategie laboratorního testování onemocnění covid-19, indikace vyšetření a úhrady s účinností od 8. července 2020.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru