Čeká nás nejteplejší den roku, bude až 36 stupňů! Co bude potom?
Pobytem u vody dnes asi nic nezkazíte. Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Tropické léto je tady! Červenec, druhý měsíc meteorologického léta, se s námi rozhodl rozloučit ve velkém, resp. žhavém stylu. Rtuť v teploměrech zamíří do nadprůměru, přesněji řečeno k hodnotám až okolo 35 stupňů. V ojedinělých případech by se mohla zastavit v rozmezí 35 až 40 stupňů.

Již pondělí bylo poměrně teplé, na mnoha místech naměřili 27 až 29 °C, sem tam tropických 30 °C. Za zmínku rozhodně stojí, že nejteplejším místem v České republice byl Most. Nikoli však ve smyslu nejvyšších denních teplot. V 21 hodin stanice v Mostě-Kopistech u Mosteckého jezera hlásila 26,7 °C, vyšší hodnota v tu dobu na tuzemských stanicích hlášena nebyla. Druhé místo obsadilo pražské Klementinum s 26,3 °C, třetí Praha-Karlov s 25,9 °C, čtvrté Praha-Komořany s 25,2 °C, páté středočeské Dobřichovice s 24,8 °C atd.

Rekordy pro 27. červenec ohroženy nebyly. Ústí nad Labem-Vaňov v roce 2006 zaznamenalo 37,3 °C, letos „pouze“ necelých 30 °C. Například v Děčíně před 14 lety teplota vystoupala na 37,0 °C, v úvodu tohoto týdne se zastavila na 28 °C. Tropy v minulosti zažily i Krušné hory. V Nové Vsi v Horách (725 m n. m.) začátkem 80. let, ve středu 27. července 1983, teploměr ukázal až 32,5 °C.

Toť k minulosti, nyní se navraťme do budoucnosti:

ÚTERÝ 28. ČERVENCE

Právě úterní den se stane nejteplejším dnem roku 2020 (zdali ho některý ze srpnových dnů o tento „titul“ připraví?). Postará se o to jednak tlaková výše se středem kdesi nad Středomořím, jednak tlaková níže mající střed východně od Skotska. Postavení těchto dvou tlakových útvarů bude takové, že do našich končin pronikne dosti teplý vzduch od jihozápadu. V nížinách ve středních a východních Čechách, jakož i na (jižní) Moravě se mohou těšit na 33 až 35 °C, ojediněle až na plus minus 36 °C, na severozápadě Čech naměříme v maximu povětšinou 31 až 33 °C. V první polovině dne bude slunečno, resp. převážně jasno až skoro jasno, pak ale dorazí mraky, byť pravděpodobnost přeháňky/bouřky je minimální (jinak tomu bude na východě Česka).

STŘEDA 29. ČERVENCE

Uprostřed pracovního týdne se do středoevropského vzdušného prostoru začne od západu nasouvat tlaková výše. Tentokrát úspěšně, takže zablokuje výše zmíněnou tlakovou níži a s ní související oblačnost (a chladnější vzduch ze Severního moře atp.). V noci a přechodně mezi dopolednem a mladším odpolednem nepřekvapí více mraků, jinak ale jasno až skoro jasno, spíše to první. Dešťové kapky na 99 % žádné. Maxima okolo 25 až 27 °C, minima kolem 17 až 15 °C.

ČTVRTEK 30. ČERVENCE

Předposlední červencový den si podmaní tlaková výše – po dobu všech 24 hodin lze očekávat jasnou oblohu, pomineme-li těch pár průsvitných mráčků vysokého patra, které se možná ani neobjeví. Maxima okolo 25 až 27 °C, minima kolem 14 až 12 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru